Mattheus van der Steen legt taken als voorganger neer

Van der Steen. beeld Sjaak Verboom

Voorganger Mattheus van der Steen (41) van de charismatische gemeente House of Heroes in Nijkerk heeft besloten voor onbepaalde tijd zijn taken neer te leggen.

Dat meldt de website van de gemeente. In een korte verklaring staat dat Van der Steen „vanwege privéomstandigheden” de komende periode „een sabbatical” neemt. Zijn functie van senior voorganger wordt waargenomen door Daniël Renger, die als adviseur en voorganger coaching en training al bij de gemeente was betrokken.

Renger wil geen toelichting geven op Van der Steens besluit, zo meldt het Nederland Dagblad (ND). „Het gaat in dit geval echt om een verdrietige privésituatie en uit respect voor Mattheus van der Steen en zijn gezin kunnen we daar verder niets over zeggen.”

Renger bevestigt dat Van der Steens vrouw Rebekah „op dit moment” geen voorganger meer is van House of Heroes. Op haar Facebookpagina, die vrijdagmiddag plotseling was verdwenen, zegt Rebekah van der Steen dat ze door haar man en de andere pastors „eruit is gezet”. Mattheus en Rebekah van der Steen presenteerden zich tot voor kort als voorgangersechtpaar.

Hoelang de voorganger op non-actief zal blijven, is niet bekend, zegt Renger in het ND. „Mattheus en zijn gezin hebben de komende periode rust nodig en dat willen we aan hem geven.”

Mattheus van der Steen werd bekend als oprichter van TRIN, een charismatische organisatie die genezingscampagnes organiseerde in binnen- en buitenland. Op het waarheidsgehalte van de genezingsclaims kwam felle kritiek. TRIN bestaat niet meer. De organisaties onder deze paraplu zijn verzelfstandigd. House of Heroes werd opgericht in 2013. De gemeente komt samen in evenementencentrum Hart van Holland en trekt elke zondag volgens Renger ongeveer vijfhonderd bezoekers.