Massagraf 21 onthoofde christenen in Libië gevonden

Foto die Jeroen Oerlemans maakte in de Libische stad -en IS-bastion- Sirte: strijders van de al-Marsabrigade in gevecht. beeld Jeroen Oerlemans/de Beeldunie

In Libië zijn de afgelopen week de lichamen teruggevonden van 21 christenen die op 16 februari 2015 door Islamitische Staat (IS) voor het oog van de camera werden onthoofd.

Dat meldde onder andere de Egyptische krant Ahram Online.

De christenen –twintig Egyptische kopten die als gastarbeider in Libië werkten en een man uit Ghana– werden op een strand onthoofd. De videobeelden die IS vervolgens de wereld over stuurde, wekten veel ontzetting.

Libische onderzoekers ontdekten het massagraf met de lichamen vrijdag ten zuiden van het voormalige IS-bastion Sirte, nadat een van de gearresteerde IS-strijders de naam van de locatie tijdens een verhoor had genoemd. De handboeien en oranje overalls (typisch voor Islamitische Staat) die destijds op de beelden te zien waren, bevonden zich nog altijd op hun lichamen, aldus onderzoeksleider Sadiq Al-Sur. Ook de hoofden zouden in het graf hebben gelegen.

De lichamen van de 21 christenen zijn overgebracht naar een onderzoeksafdeling van de rechtbank in de Libische stad Misrata. Van hieruit zullen ze, in samenwerking met de Egyptische autoriteiten, aan de achtergebleven betrekkingen worden overgedragen.

De ingelichte families hebben het nieuws met vreugde ontvangen. De lichamen zullen worden begraven in de kerk in het dorp Al Ur in Minya, Boven-Egypte, die ter nagedachtenis van de omgekomen christenen is gebouwd.

Islamitische Staat verspreidde de videobeelden indertijd onder de titel ”Een in bloed geschreven bericht aan de naties van het kruis” (bedoeld zijn christelijke staten).

De kopten vormen de grootste christelijke gemeenschap in Egypte. Hun aantal ligt tussen de 7 en de 10 miljoen, op een bevolking van 92 miljoen.