Maquette van verwoeste kerk Ochten

Ochten. beeld Cees Verhaaf
5

Het Comité ”4/5 mei Ochten” heeft ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid een maquette laten maken van de voormalige hervormde kerk in Ochten. De kerk werd in 1944 door oorlogsgeweld verwoest.

Cees Verhaaf uit Kesteren heeft aan de hand van een plattegrond, oude ansichtkaarten en een paar oude foto’s het monumentale kerkgebouw tot in detail nagemaakt. Hij werkte er ongeveer 70 uur aan. Als materiaal gebruikte Verhaaf onder andere meubelmakers- en ribbelkarton, aluminium, spelden, satéprikkers, hout en ijzer.

De hervormde dorpskerk werd in 1884 gebouwd in romaans-byzantijnse stijl en verving toen een bouwvallige middeleeuwse kerk. De oude toren uit de twaalfde eeuw bleef wel staan.

In 1944 lag Ochten onder geallieerd vuur tijdens de slag om de Betuwe, onderdeel van de operatie Market Garden. Om de Duitsers te verdrijven, werd het dorp zwaar beschoten met mortieren. Ochten werd geëvacueerd. Kerk en toren bleken na de oorlog zo gehavend te zijn dat de Rijksdienst voor de Monumentenzorg niet voor wederopbouw koos. In plaats daarvan werd een nieuwe hervormde kerk gebouwd.

De maquette werd afgelopen vrijdag gepresenteerd in het dorpshuis van Ochten tijdens een verhalenavond over de Tweede Wereldoorlog.