Lutherse kerk Ede honderd jaar

Kerkgebouw van de evangelisch-lutherse gemeente in Ede. beeld Wikimedia

Het kerkgebouw van de evangelisch-lutherse gemeente in Ede (Beukenlaan 12) bestaat honderd jaar. Op 14 april 1918 nam de gemeente haar huidige kerk in gebruik.

Aan het jubileum wordt op verschillende manieren aandacht geschonken. Zaterdag heeft een concert plaats waarin ook een ander jubileum wordt herdacht: dat van cantororganist Dick Troost. „Dick Troost is als organist en cantor inmiddels vijftig jaar de drijvende kracht achter de liturgische invulling van de lutherse kerkdiensten in Ede”, aldus de uitnodiging. „Als kerkmusicus in dienst van de kerkelijke gemeente levert hij een waardevolle bijdrage aan de typisch lutherse erediensten.” Tijdens het concert, dat om 20.00 uur begint, staat „dubbelkorige muziek” centraal.

Het kerkgebouw, een gemeentelijk monument, zal daarnaast geopend zijn tijdens Open Monumentendag, op zaterdag 8 september. Er is dan ook een tentoonstelling te zien over de geschiedenis ervan.

De evangelisch-lutherse gemeente typeert zichzelf op haar website als „een open en betrokken streekgemeente die bestaat uit mensen met verschillende kerkelijke achtergronden.”