Luchtballon brengt Noord-Korea 10.000 Bijbels

ICC heeft Bijbels naar Noord-Korea gesmokkeld via ballonnen. Foto: een vrouw uit Zuid-Korea laat een ballon op met brochures met kritiek op het Noord-Koreaanse regime. Foto EPA EPA

PYONGYANG/WASHINGTON – International Christian Concern (ICC) in Washington is een campagne gestart om Bijbels te verspreiden in Noord-Korea. Meer dan 10.000 Bijbels zijn met luchtballonnen over de grens gesmokkeld.

Dat maakte het Vaticaanse persagentschap Fides vrijdag bekend.

ICC liet de ballonnen op verschillende tijdstippen op zodat Bijbels over de zwaarbewaakte grenzen van Noord-Korea konden worden gesmokkeld. De Bijbels werden verpakt per duizend exemplaren en aan de ballonnen bevestigd.

Bijbelbezit is verboden in Noord-Korea. Wie gepakt wordt met een Bijbel riskeert een enkele reis naar een concentratiekamp. Een deel van de Bijbels in Noord-Korea zijn geconfisqueerd door militairen. Zij verhandelen de Bijbels op een zwarte markt. De Bijbels hebben door hun zeldzaamheid feitelijk een economische waarde.

In het verleden is wel vaker gebruik gemaakt van ballonnen om de scherpe grenscontroles te omzeilen. Nieuws, brochures met kritiek op het regime, radio’s, voedsel of Bijbelteksten zijn wel verstuurd via deze luchtbrug.

Volgens schattingen leven er ongeveer 400.000 christenen in Noord-Korea.


Lees meer in Digibron over christenvervolging in Noord-Korea. Klik hier voor een lijst zoekresultaten.