Ledental protestantse kerken Duitsland daalt het hardst

De kathedraal in het Duitse Brandenburg aan de Havel. Beeld Wikimedia. Wikimedia.

HANNOVER. Protestantse kerken in Duitsland zijn de afgelopen jaren meer leden kwijtgeraakt dan de Rooms-Katholieke Kerk. Vooral in de voormalige DDR is de teruggang sterk.

Statistieken van de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) laten zien dat deze kerk tussen 2004 en 2014 sterker kromp dan de Rooms-Katholieke Kerk, schreef persdienst Idea maandag.

Terwijl het ledental van de EKD met 3,2 procent kromp tot 27,9 procent van alle Duitsers, was er in de Rooms-Katholieke Kerk een teruggang van 2 procent tot 29,5 procent.

Volgens het overzicht zijn er in Duitsland 22,6 miljoen evangelisch-protestantse christenen en 23,9 miljoen rooms-katholieken. Het totale aandeel in de bevolking bedraagt daarmee 57,4 procent. In 2004 was dit percentage nog 62,6.

Vooral in het noorden van Duitsland loopt het ledental van de protestantse kerken terug. Het grootst is de teruggang in Schleswig-Holstein. Terwijl daar in 2004 een meerderheid van de bevolking nog protestants was (56,3 procent), ligt dit percentage nu op 49,2. Ook in Niedersachsen is intussen minder dan de helft van de burgers protestants – 46,9 procent, een daling van 5,1 procent. Vergelijkbare getallen laten de steden Bremen en Hamburg zien.

De kleinste groep protestanten bevindt zich in de voormalige DDR. Daar heeft tientallen jaren van atheïstisch bewind de ontkerkelijking sterk aangejaagd.

In Sachsen-Anhalt, het oergebied van de Reformatie, behoort nog slechts 13,1 procent van de burgers tot het protestantisme – een teruggang van bijna 3 procent.