Kuiper: GTU misschien mogelijk zonder CGK

Kuiper. beeld ChristenUnie

Rector prof. dr. Roel Kuiper vindt het besluit van de christelijke gereformeerde synode om niet met de Theologische Universiteit Kampen (TUK) in zee te gaan „verbazingswekkend.” Hij is „diep teleurgesteld.”

De TUK en de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) waren de belangrijkste partners in de vorming van de Gereformeerde Theologische Universiteit (GTU). Nu de CGK-synode zijn veto heeft uitgesproken, is de komst van een nieuwe orthodox-gereformeerde instelling van de baan. De generale synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt ging dit voorjaar –met enkele voorwaarden– wél akkoord met de plannen.

Het ”nee” van de CGK is een gemiste kans, vindt Kuiper. „Door samenwerking hadden we de gereformeerde theologie in Nederland kunnen versterken.”

De rector van de vrijgemaakt-gereformeerde universiteit verbaast zich erover dat de synode na tweeënhalf jaar intensief vergaderen de stekker uit het GTU-project trekt. „De vorige synode nodigde ons uit voor besprekingen. En nu alles in detail is vastgelegd, is het voorbij.”

De Kamper universiteit gaat zich beraden op vervolgstappen. „Het is nu van belang dat de partners bij elkaar komen. Een GTU zonder de CGK is wellicht ook nog een optie.”