Koning Willem-Alexander ontvangt eretekens Johanniter Orde

Koningin Beatrix woonde in 2009 een bijeenkomst van de Johanniter Orde bij in de Grote Kerk in Naarden. beeld ANP, Marcel Antonisse ANP, Marcel Antonisse

Koning Willem-Alexander heeft maandag op Paleis Noordeinde de eretekens ontvangen die horen bij het erecommandeurschap van de Johanniter Orde. De koning kreeg van vertegenwoordigers van de protestantse, adellijke orde het erecommandeurskruis en een kleine baton. De koning aanvaarde in 2013 na zijn troonsbestijging het erecommandeurschap.

De vertegenwoordigers van de Johanniter Orde spraken maandag met de koning over een aantal sociale initiatieven van de orde.

De Johanniter Orde staat in een Europese traditie die teruggaat tot de elfde eeuw. De leden van de orde zetten zich vanuit christelijke uitgangspunten in voor „gewonden, zieken en anderszins hulpbehoevenden.” De leden van de orde worden ook wel hospitaalridders genoemd. De orde is nog altijd actief in besturen van een aantal ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen.

De Nederlandse afdeling van de orde werd in 1909 door prins Hendrik, echtgenoot van koningin Wilhelmina, opgezet. In 1954 werd prins Bernard landcommandeur oftewel voorzitter. Prinses Beatrix is ook erecommandeur. Willem-Alexander kreeg in 1996 de ridderslag van zijn grootvader, prins Bernhard.

Een benoeming tot landcommandeur –voorzitter– van de koning ligt niet voor de hand, omdat de koning regerend vorst is. Een erecommandeurschap past wel. Bij zijn inhuldiging droeg de koning het symbool van de orde.

De orde is de tegenhanger van de rooms-katholieke Maltezer Orde.