Koning Willem-Alexander leest uit Statenbijbel bij herdenking Dordtse synode

Synode van Dordrecht
beeld ANP

Koning Willem-Alexander is zaterdag 10 november aanwezig bij de start van de herdenking van 400 jaar Synode van Dordrecht. Hij leest dan in Dordtse Augustijnenkerk een passage voor uit de Statenbijbel.

Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst maandag bekend.

Tijdens de Synode van Dordrecht (1618-1619) werd besloten de Bijbel opnieuw te vertalen. Dat resulteerde in de Statenvertaling (1637).

Na het verlaten van de Augustijnenkerk zet de koning op het plein van het Hof van Nederland symbolisch een robotarm in werking. Die zal in negen maanden tijd de Statenbijbel kalligraferen.

Willem-Alexander bezoekt aansluitend het Dordrechts Museum. Daar opent hij de tentoonstelling ”Werk, bid en bewonder. Een nieuwe kijk op kunst en calvinisme”. De koning doet dit door een bijzondere Bijbel uit de Koninklijke Verzamelingen in een vitrine te plaatsen. De tentoonstelling laat de relatie tussen calvinisme en kunst in een brede context zien. Naast schilderkunst van onder anderen Rembrandt, Bol, Van Gogh en Mondriaan komen ook literatuur, muziek en kerkarchitectuur aan bod.

Mr. J. P. H. Donner houdt die dag een verzoeningsrede.

Onder de naam ”Ode aan de Synode” organiseert Dordrecht 180 dagen lang –net zolang als de synode duurde– allerlei activiteiten om het belang van de historische bijeenkomst voor een breed publiek duidelijk maken. Dordrecht werkt hierbij samen met stichting Nationale Synode.