Kerkdiensten Italië afgelast om coronavirus

Een verlaten kerkplein in de Noord-Italiaanse stad Codogno. beeld EPA, Paolo Salmoirago

Honderden kerken in Italië hebben tijdelijk hun deuren gesloten vanwege het coronavirus. De maatregel komt op verzoek van het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid.

De bisdommen Milaan en Padua maakten maandag bekend alle openbare vieringen af te gelasten om de verspreiding van het virus tegen te gaan. In kloosters vinden nog wel eucharistievieringen plaats voor de bewoners.

In het bisdom Padua zijn alle publieke diensten tot minstens 1 maart geschrapt, inclusief die op Aswoensdag. Het is woensdag de eerste dag van de vastentijd.

Aartsbisschop Mario Delpini van Milaan verklaarde maandag dat alle kerkdiensten voor onbepaalde tijd zijn opgeschort. Bovendien worden lezingen en examens aan kerkelijke universiteiten in beide bisdommen geannuleerd. Kerkelijke uitvaarten en huwelijken vinden wel nog plaats, maar slechts in aanwezigheid van naaste familieleden. Het bisdom Padua kondigde ook aan voedsel uit te gaan delen.

Het patriarchaat van Venetië maakte maandag bekend alle kerkdiensten tot zondag op te schorten. De maatregel geldt ook voor doopplechtigheden, eerste communies en vormsels.

Pastoraal bezoek

De patriarch van Venetië, Francesco Moraglia, riep op paniek te vermijden. Hij vroeg de kerkleden om zich te wijden aan persoonlijk gebed en zo mogelijk de kerkdiensten via de media mee te vieren. Begrafenissen kunnen plaatsvinden in familiekring. De patriarch annuleerde tot nader bericht al zijn pastorale bezoeken.