Jubilerende ds. Gorissen gaat graag in gesprek op het kerkhof

Ds. W. J. Gorissen, hervormd emeritus predikant in Voorthuizen, stond maandag veertig jaar in het ambt. beeld RD, Henk Visscher

Evangelisatie ligt hem na aan het hart. Elke dag spreekt ds. W. J. Gorissen wel iemand aan over het Koninkrijk van God. Maandag stond de hervormde emeritus predikant uit Voorthuizen veertig jaar in het ambt.

Het is niet moeilijk om zijn huis aan de Zicht in Voorthuizen te vinden. Op de zijgevel ervan staat: „Dank zij U Heer”, boven een notenbalk. Het tekent de liefde van ds. Gorissen voor diverse zaken, ten eerste die voor muziek.

De Voorthuizer predikant is lid van de hervormde zangvereniging Vox Vivenda in zijn woonplaats. Toen hij in het Zeeuwse Stavenisse stond, richtte hij daar een zangkoor op. Hij speelt graag orgel en heeft niet alleen wat met Johann Sebastian Bach, maar ook met Feike Asma, Piet van Egmond en John Propitius. ’s Avonds valt hij letterlijk in slaap met geestelijke muziek die hij via zijn kop­telefoon beluistert.

En dan zijn er de psalmen waar hij van houdt. „Het gebeurt regel­matig dat er een psalmregel in mijn gedachten komt, soms zelfs midden in de nacht. Ik dank mijn ouders en de onderwijzers van de basisschool dat zij me die verzen hebben aangeleerd. Dat moet blijven gebeuren, als het even kan.”

De tekst op zijn woning laat ook iets zien van zijn liefde voor evangelisatie. „Ik probeer elke dag met mensen over het Koninkrijk van God te spreken. De ene keer bij de kassa in de supermarkt, een volgende keer op straat.”

De predikant vertelt van een ontmoeting met een jongen van zes jaar op de bakfiets van zijn moeder. „Die jongen zei dat ik oud was en niet zo lang meer zou leven. Toen ik zei dat ik naar Jezus zou gaan, antwoordde de jongen spontaan dat hij ook van Jezus hield.”

Zo mogelijk gaat ds. Gorissen ’s zaterdagsmiddags naar het kerkhof om daar met mensen over hun verdriet te praten, of ze christelijk zijn of niet. De predikant ontmoette er een vrouw die haar dochter door de dood had verloren en daarover zo boos op God was dat ze niet meer in Hem geloofde. Ds. Gorissen zei haar dat God toch van haar hield. „Toen ze verder liep, hoorde ik haar man tegen haar zeggen: „Apart, hè?” Ik weet niet hoe het is afgelopen. Dat hoor je meestal niet en het geeft ook niet. Ik moet mijn werkboekje niet bij mensen, maar bij de Heere inleveren.”

Mede door zijn evangelisatiedrang werd ds. Gorissen voor­zitter van 3xM (More Message in the Media), een organisatie die zich richt op de Evangelieverkondiging door middel van tv-programma’s in landen waar armoede en geweld heersen. „Het is een goed middel om het Evangelie in gesloten landen te brengen.” Hij was aanwezig bij de start van een radio- en tv-station in Swaziland, waarbij koning Mswati de opening verrichtte.

De emeritus predikant heeft zich ingezet voor de komst van kerktelevisie voor mensen die door ziekte of ouderdom niet naar de kerk konden komen. „Mijn pogingen leken niets uit te halen, maar ineens was het er. Tegenwoordig wordt kerktelevisie via internet in steeds meer gemeenten mogelijk, ook in Voorthuizen.”

De tekst op de muur van zijn woning is natuurlijk in de eerste plaats bedoeld als dank aan God, zegt de predikant. Hij citeert een psalmregel: „’k Zal Zijn lof zelfs in de nacht, zingen daar ik Hem verwacht”, en vervolgt: „Hij komt om de aarde te richten. Ik zie met verlangen uit naar Zijn komst, maar ik moet hier op aarde wel aan de gang blijven. Het is net zoals met die Amerikaanse president die met zijn staf vergaderd was, toen het er buiten heel dreigend uit begon te zien. Een van hen zei een beetje angstig dat het einde van de wereld misschien wel was aangebroken. De president antwoordde: „Ga aan het werk, want ik wil dat God ons dan bezig ziet.””

Zondag herdacht ds. Gorissen zijn ambtsjubileum in zijn eerste gemeente, Stavenisse. Op 22 januari gaat hij in Katwijk aan Zee voor en op 29 januari in Voort­huizen en Gouda tijdens een herdenkingsdienst. De tekst is steeds 1 Timotheüs 1:12: „En ik dank Hem Die mij kracht gegeven heeft, namelijk Christus Jezus, onze Heere, dat Hij mij trouw geacht heeft, toen Hij mij een plaats gaf in de bediening.”

Levensloop ds. W. J. Gorissen

Willem Jan Gorissen werd op 21 november 1938 in Gouda geboren. Hij had in deze stad een parfumeriezaak, toen hij geroepen werd tot het ambt van predikant. Na zijn studie theologie in Utrecht werd hij in 1977 hervormd predikant in Stavenisse. Later stond hij in Voorthuizen (1981) en in Katwijk aan Zee (1991).

De predikant ging in 2003 met emeritaat. Daar­na verleende hij bijstand in het pastoraat in de hervormde gemeenten van Kootwijkerbroek, Veenendaal en Huizen. Hij was pastor in ver­zorgingshuis Bethanië in Ede en verleent nu nog pastoraat in Nieuw Avondrust in Voorthuizen.

Het echtpaar Gorissen heeft vijf kinderen en twaalf kleinkinderen, van wie er één is over­leden.

Lees ook in Digibron

Ds. W. J. Gorissen neemt afscheid van Katwijk (De Waarheidsvriend, 09-10-2003)

“Ons kuieren niet op zondag” : Ds. W. J. Gorissen over een strandwandeling bij Stavenisse en een regenboog in Katwijk (Reformatorisch Dagblad, 30-09-2003)

Ds. W. J. Gorissen koninklijk onderscheiden (De Waarheidsvriend, 08-05-2003)

Het lege kruikje van Zarfats weduwe : Katwijkse predikant W. J. Gorissen staat 25 jaar in het ambt (Reformatorisch Dagblad, 09-01-2002)

Ds. W. J. Gorissen doet intrede te Katwijk aan Zee (Reformatorisch Dagblad, 11-11-1991)

Afscheidsdienst ds. W. J. Gorissen van Voorthuizen (De Waarheidsvriend, 31-10-1991)

Bevestiging en intrede ds. W. J. Gorissen te Voorthuizen (De Waarheidsvriend, 21-05-1981)

Afscheid ds. W. J. Gorissen van Stavenisse (De Waarheidsvriend, 07-05-1981)

Bevestiging en intrede ds. W. J. Gorissen te Stavenisse (De Waarheidsvriend, 20-01-1977)