Joodse organisaties beschuldigen voorzitter Kairos Sabeel van antisemitisme

Zicht op Bethlehem. beeld iStock

Voorzitter Kees Blok van Kairos Sabeel, een organisatie die actief is binnen de Protestantse Kerk in Nederland, draagt antisemitische standpunten uit.

Met die beschuldiging komen antisemitismedeskundige Roel Abraham van het CIDI en voorzitter Ron van der Wieken van het Centraal Joods Overleg vrijdag in het Nieuw Israëlitisch Weekblad (NIW).

Blok werd eerder al beticht van antisemitisme, vanwege uitlatingen tijdens de Apeldoornse Vredesweek in september 2016. De oud-rechter en oud-officier van justitie wees deze beschuldigingen destijds van de hand.

Het NIW komt vrijdag echter met nieuw bewijs tegen Blok, in de vorm van opnamen van een uitzending van het RTV Oost-programma Hoogtij van 21 februari 2016. Daarin zou Blok de situatie voor Palestijnen in Israël, vergelijken met de bezetting van Nederland tussen 1940 en 1945. „Er zijn razzia’s, er is angst voor militairen, er zijn veel verklikkers, er zijn veel NSB’ers. En dat zijn NSB’ers, Palestijnse NSB’ers, die het voor het geld doen, net zoals toen bij ons.”

CIDI-deskundige Abraham zegt in het NIW dat de uitlatingen van Blok krachtens richtlijnen van de Europese Unie aan te merken zijn als antisemitisch. Dat komt volgens hem omdat Blok het beleid van de nazi’s in Nederland vergelijkt met het beleid van Israël ten opzichte van Palestijnen. Ook voorzitter Ron van der Wieken van het Centraal Joods Overleg is die mening toegedaan. Hij heeft gevraagd om een gesprek met Blok en met vertegenwoordigers van Kerk en Israël, een onderdeel van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). „Dat iemand zich het Palestijnse lijden aantrekt is te respecteren, maar niet wanneer dat leidt tot vervalsing van de realiteit, zoals Blok doet, en antisemitisme.”

Het NIW heeft ook een reactie gevraagd aan de Protestantse Kerk, omdat Kairos Sabeel binnen deze kerk actief is. Woordvoerster Marloes Nouwens-Keller stelt tegenover het blad dat Blok niet namens de PKN heeft gesproken. Ook zegt ze dat de uitspraken van Blok „niet in lijn zijn met het beleid van de Protestantse Kerk.”

Volgens het NIW zijn Kairos Sabeel en de PKN daarentegen dusdanig nauw met elkaar verbonden, dat de kerk zichzelf tegenspreekt. Het blad meent dat Sabeel Nederland oproept tot boycot van Israëlische producten en dat de organisatie vorig jaar een bijeenkomst organiseerde met de salafistische organisatie Dar al-Fahm. De aan deze organisatie verbonden imam Haitham Al-Haddad betitelde Joden eerder als vijanden van Allah en afstammelingen van apen en varkens.

Blok beschuldigde in het interview bij RTV Oost Israël ook ervan dat het land Israëlische Palestijnen een identiteitskaart geeft waarop een grote letter A zou staan, zodat ze kunnen worden onderscheiden van de Joodse bevolking. Hij vergeleek dat met de J die Joden in Nederland in hun persoonsbewijs hadden staan in de bezettingstijd. In het NIW bestempelt de Israëlische ambassadeur Aviv Shir-On deze opmerking van Blok als feitelijk onjuist. Tot 2005 werd de etniciteit van inwoners van Israël –Joods, Arabisch, Druzisch en nog een aantal– vermeld op de identiteitskaart. In dat jaar is die vermelding echter afgeschaft.