JBGG reorganiseert regioactiviteiten

Archieffoto van een Check-in avond in Apeldoorn, in 2011. beeld RD, Anton Dommerholt

De Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG) gaat de verantwoordelijkheid voor het organiseren van Check-in-activiteiten bij lokale commissies leggen.

Dat maakte de JBGG vorige week bekend. Aanleiding zijn de teruglopende bezoekersaantallen van de regionale Check-in-avonden. Deze worden sinds 2010 georganiseerd en zijn de opvolger van de zogeheten districtsavonden. De Check-in-avonden werden georganiseerd op negen verschillende locaties in het land.

JGBond_webJaarverslag JBGG: werk krijgt lokaal karakter

Behalve met teruglopende bezoekersaantallen kampen de Check-in-avonden met een tekort aan vrijwilligers. „De avonden werden vanuit een centrale commissie met ondersteuning van de Jeugdbond voorbereid”, meldt Jaco Pons van de JBGG. „Deze ondersteuning zorgde in relatie tot het lagere aantal bezoekers voor onevenredig veel werk. Hierdoor gingen financiën ook uit de pas lopen.”

Een deel van de Check-in-avonden blijft in het nieuwe seizoen in gewijzigde opzet bestaan. Lokale commissies zullen de activiteiten organiseren; de JBGG blijft op de achtergrond betrokken. Er zijn ook locaties waar de Check-in-avonden stoppen of een vervolg krijgen onder een andere noemer.

De JBGG blijft landelijke activiteiten organiseren, zoals een paas- of pinksterappel en conferenties.

In 2018 staat de jeugdbond aan het begin van een nieuwe beleidsperiode. „In dit beleid willen we meer inzetten op toerusting, begeleiding en advisering aan plaatselijke gemeenten”, zegt directeur Laurens Kroon. „In de plaatselijke gemeente ligt de basis van het jeugdwerk.”