India bereidt nationale wet voor tegen alle bekeringen

Christenen in India. beeld Saskia Konniger

De hindoenationalistische regering van India bereidt een antibekeringswet voor die voor het hele land moet gelden. Dat meldde de christelijke organisatie International Christian Concern maandag op de website persecution.org.

Volgens de nieuwsdienst Zee News heeft de regering een wet voorbereid die „elke vorm van godsdienstige bekering wil verhinderen.”

Veel godsdienstige minderheden in India, inclusief christenen, vrezen de invoering van deze wet vanwege het wijdverspreide misbruik van antibekeringswetten in de deelstaten Odisha, Madhya Pradesh, Arunachal Pradesh, Chhattisgarh, Gujarat, Himachal Pradesh, Jharkhand en Uttrakhand.

Het wetsontwerp komt kort nadat de regering, geleid door de Bharatiya Janata Party (BJP) –een van de twee belangrijkste hindoenationalistische politieke partijen in India–, een controversiële wet heeft aangenomen die de autonome status van de deelstaat Jammu en Kasjmir opheft. Deze regio kent een moslimmeerderheid.

Radicale hindoenationalisten gebruiken soms de angst voor massale bekeringen om wetten erdoor te krijgen die de godsdienstvrijheid inperken.

Indiase christenen worden vaak beschuldigd van samenzweringen om arme hindoes tot het christendom te bekeren. Massale bekeringen zijn echter niet aan de orde, aldus International Christian Concern. Christenen vormen slechts 2,3 procent van de bevolking van India.