Hongersnood dreigt voor helft Jemenieten

Jemenitische soldaten, loyaal aan de door Saudi-Arabië gesteunde president, tijdens een militaire operatie tegen Huthirebellen, vorige week. De Huthirebellen zijn al jaren bezig met een opmars in het land.  beeld AFP, Saleh Al-Obeidi

Voor meer dan de helft van de inwoners van Jemen, meer dan 14 miljoen mensen, ligt honger op de loer. Door het aanhoudende conflict dreigt de import van voedsel te stoppen. Zo’n 90 procent van het voedsel in Jemen wordt ingevoerd.

Inmiddels hebben 8 miljoen Jemenieten te kampen met ernstige onzekerheid over voedsel.

Dat liet het Famine Early Warning Systems Network (FEWS Net), een waarschuwingssysteem dat de kans op hongersnood al in een vroeg stadium kan detecteren, deze week weten. In het slechtste scenario zal de hongersnood 
14,4 miljoen mensen treffen, de helft van de bevolking van Jemen.

De reden voor de onzekere voedselsituatie is het aanhoudende conflict tussen de coalitie die wordt geleid door Saudi-Arabië en de Huthirebellen. Deze strijd heeft geleid tot een situatie die door FEWS Net wordt omschreven als de „grootste voedselcrisis in de wereld.”

Volgens het kinderfonds van de Verenigde Naties (Unicef) zijn meer dan 2 miljoen kinderen in behandeling tegen de gevolgen van ondervoeding.

De burgeroorlog heeft al duizenden levens geëist, meer dan 3 miljoen mensen zijn op de vlucht.

De huidige voedselhulp die wordt geboden door organisaties zoals het Wereldvoedselprogramma (WFP) en het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (Usaid), is onvoldoende om iedereen te bereiken.

FEWS Net noemt het onontbeerlijk dat de commerciële voedseltoevoer doorgaat en roept op tot actie om die te waarborgen. In december werd onder meer de invoer van tarwe stopgezet, een basisproduct in Jemen.