Hervormd Ulrum draagt kerk over aan stichting

De kerk in Ulrum. beeld Groninger Kerken Groninger Kerken
2

ULRUM. De hervormde gemeente in Ulrum draagt volgende week vrijdag de hervormde kerk en het kerkhof te Ulrum, alsook de kerk en het kerkhof in Niekerk, over aan de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK).

Dat heeft de stichting maandag bekendgemaakt.

De kerk in het Groningse Ulrum is onlosmakelijk verbonden met ds. Hendrik de Cock en de Afscheiding van 1834, die in deze kerk begon. De zaalkerk werd in het tweede kwart van de dertiende eeuw gebouwd en in de jaren 1916-1917 door rijksgebouwmeester C. H. Peters gerestaureerd. Hierbij werden de dichtgemetselde ingangen in de noord- en de zuidmuur heropend. De toren dateert uit de vijftiende eeuw en heeft op de spits een windwijzer in de vorm van een leeuw. In het bedehuis bevindt zich een Lohman­orgel uit 1806, het eerste instrument van deze maker in Nederland.

Het kerkgebouw in Niekerk is een dertiende-eeuws zaalkerkje.

Met de overdracht heeft de SOGK 68 kerken, 2 synagogen, 36 begraafplaatsen en 5 torens in haar bezit. De stichting verwacht meer van dit soort overdrachten door gefuseerde gemeenten „die door verdere krimp het op den duur niet meer redden en dan voor dit soort moeilijke beslissingen komen te staan.”


Digibron

Tumult in Ulrum

Een preek achter de Ulrumse pastorie

In het spoor van ds. H. de Cock

In Ulrum zijn de scherpe kantjes eraf

De kerk van de Afscheiding