Hervormd Stavenisse zamelt geld in voor restauratie

beeld mapio.net

De hervormde gemeente in het Zeeuwse Stavenisse zamelt geld in voor een grondige restauratie van haar kerkgebouw. Dat heeft M. C. de Graaf, kerkrentmeester en secretaris van de commissie gebouwen, desgevraagd bevestigd.

Tijdens de watersnoodramp van 1953 stond de kerk, die uit 1911 stamt, voor een groot deel onder water. Hierdoor trok er veel zout in de muren. Op veel plaatsen laat het stucwerk los. De glas-in-loodramen zitten door roestwerking los in hun sponningen. Verder moet het dak van de consistorie en de kerk dringend worden vervangen. Veel leien daarop stammen nog uit 1911 en zijn poreus, zegt De Graaf.

Een opknapbeurt van de kerk, de consistorie en de kapel kost ruim 290.000 euro. De hervormde gemeente ontving een subsidie van het Rijk van bijna 40.000 euro voor monumentale onderdelen, zoals de graftombe, de preekstoel en een regentenbank. Van de gemeente Tholen, waar Stavenisse onder valt, kreeg ze ruim 10.000 euro.

De overige 240.000 euro proberen de leden zelf bijeen te brengen door middel van acties en fondsenwerving. Inmiddels is er 30.000 euro binnen. De gemeente telt 333 leden.