Hervormd Ede staat stil bij 125-jarig bestaan zondagsschool

In Ede is eerder deze maand het 125-jarig bestaan van de hervormde zondagsschool herdacht. Sprekers op deze bijeenkomst waren ds. J. de Jong, ds. J. M. Molenaar, C. M. Codee (Bond voor Hervormde Zondagsscholen) en een oud-leidinggevende.

De leerlingen van de openbare lagere school aan het Maandereind kregen weinig of geen Bijbels onderwijs op school. Daarom werd in Ede op 7 november 1892 een zondagsschool opgericht. Ondanks kritiek waren er mensen die vonden dat een zondagsschool noodzakelijk was. De school kreeg de naam ”Het Mosterdzaadje”.

Op 8 mei 1935 werd in de wijk De Maanen nog een zondagsschool opgericht. Deze zondagsschool werd gehouden in de Koepelschool en kreeg de naam ”De Zaaier”.

Omstreeks 1963 zaten er ongeveer 500 kinderen op de zondagsschool. In datzelfde jaar werden Het Mosterdzaadje en De Zaaier samengevoegd en ging de zondagsschool verder onder de naam De Zaaier.

In 1992 werd het 100-jarig bestaan van de zondagsschool gevierd. Toen waren er nog vier afdelingen. Op dit moment is er één, die door 36 kinderen wordt bezocht.