Haaije Feenstra nieuwe directeur Prisma

UTRECHT. Met ingang van 1 januari 2018 verlaat Haaije Feenstra (56 jaar) de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en wordt hij directeur van Prisma. beeld PKN

Haaije Feenstra (56) wordt met ingang van 1 januari directeur van Prisma en neemt afscheid van de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk, waarvan hij sinds 2005 algemeen directeur was.

Prisma verenigt een twintigtal christelijke organisaties die wereldwijd actief zijn in zending, ontwikkelingssamenwerking en diaconaat. De huidige directeur van Prisma, prof. dr. Henk Jochemsen (65), gaat per 1 november met pensioen. Hij begon bij Prisma op 1 januari 2009. Jochemsen blijft nog wel verbonden aan Wageningen University als bijzonder hoogleraar christelijke filosofie, zo liet hij donderdagmorgen desgevraagd weten.

Uitdaging

Feenstra is blij met zijn benoeming. „Ik vind het heel fijn dat ik deze overstap kan gaan maken. Het werk van zending en werelddiaconaat heeft altijd mijn hart gehad. Het lijkt mij een mooie uitdaging om de komende jaren de centrale Bijbelse noties van barmhartigheid, rentmeesterschap en gerechtigheid opnieuw inhoud te geven.

Dat zijn geen vrijblijvende zaken. Onze belijdenis moet ook handen en voeten krijgen in de praktijk, in onze daden. We zijn daarvoor verantwoordelijk. Dat beperkt zich niet alleen tot onze eigen omgeving. We vormen een wereldwijde gemeenschap waarin we als christenen een plaats hebben gekregen. De wereld heeft niet alleen ons gebed nodig, maar ook onze praktische inzet.”

Feenstra is „niet optimistisch” over de ontwikkelingen in de wereld. „Egoïsme lijkt soms sterker dan naastenliefde. Ik ben onder de indruk van de talenten die mensen hebben gekregen om het goede te doen. Anderzijds signaleer ik veel leed en een opkomend materialisme. Ik denk ook aan de jonge generatie in Afrika. Is daar in de nabije toekomst voldoende werk voor en voedsel?”

Het is belangrijk om als christelijke organisaties de krachten te bundelen. Samen staan we sterker dan alleen, aldus Feenstra. „Dat wordt steeds belangrijker in een omgeving waarin christenen steeds meer een minderheid worden in ons land.”

Veranderingstrajecten

Feenstra was binnen de PKN eindverantwoordelijk voor alle werkzaamheden in binnen- en buitenland, waaronder het werk van Kerk in Actie. Hij heeft in de afgelopen jaren leidinggegeven aan grote veranderingstrajecten, aldus Greet Prins, voorzitter van het bestuur van de dienstenorganisatie. „Feenstra heeft niet alleen gezorgd voor een gezonde financiële positie, maar juist ook voor vernieuwing, zoals pioniersplekken, jeugdwerk en de professionalisering van Kerk in Actie, Zending & Diaconaat.”

De nieuwe directeur van Prisma gaf eveneens vorm aan een forse afslankingsoperatie en maakte met het project ”Kerk 2025 – back to basics” de PKN meer toekomstbestendig, aldus Prins. Ook was hij verantwoordelijk voor het beleid waarmee een aantal stichtingen, waaronder Kerk en Wereld, geïntegreerd werd binnen de PKN.

Feenstra zelf is enthousiast over de bouw van Nieuw Hydepark op landgoed Hydepark in Doorn. „Door twee verouderde gebouwen te slopen en één nieuw gebouw neer te zetten, kan de PKN nu gebruikmaken van een functioneel, diaconaal en inspirerend ”huis van de kerk” in een prachtige omgeving.”

---

Lees ook in Digibron:

Prisma krijgt ethicus Jochemsen als directeur (Reformatorisch Dagblad, 04-11-2008)

Directeur Feenstra blikt vooruit: meer accent op de jeugd (Kerkinformatie, 01-12-2005)

PKN benoemt Feenstra tot directeur LDC (Reformatorisch Dagblad, 12-02-2005)