Geen schade aan orgel Saint-Sulpice Parijs door brand

Het beroemde Cavaillé-Collorgel van de Saint-Sulpice in Parijs. beeld Pieter Baak

De brand die zondagmiddag korte tijd woedde in de Parijse Église Saint-Sulpice, heeft geen gevolgen gehad voor het beroemde Cavaillé-Collorgel in de kerk.

„Ondanks de indrukwekkende rookwolk die zondag de kerk binnenkwam, heeft de orgelbouwer die het instrument onderhoudt, geen schade geconstateerd”, schrijft de ”Association pour le rayonnement des orgues Aristide Cavaillé-Coll de l’église Saint-Sulpice” op haar website. „Een beetje extra stof natuurlijk, maar gemiddeld.” Ook het koororgel ondervond geen schade.

Volgens de Franse krant Le Figaro ontstond de brand in het zijportaal van de Saint-Sulpice doordat de kleren van een dakloze vlam hadden gevat door een soort kacheltje.

De site Classic Agenda meldde dinsdag dat eerder deze maand een ander groot instrument van Cavaillé-Coll, in de basiliek van Saint-Denis, een voorstad van Parijs, is beschadigd door vandalisme. Metaaldieven zouden hier hun slag hebben geslagen. De schade zou worden geschat op 40.000 tot 50.000 euro.

Insiders trokken woensdag de juistheid van het bericht op de site Classic Agenda, dat gebaseerd is op de krant Le Parisien, in twijfel. Zij verwijzen naar een bericht dat de organist-titulaire van de Saint-Denis, Quentin Guérillot, al op 6 maart op zijn Facebookpagina plaatste. Daarin stelt hij zijn volgers gerust: „Plus de peur que de mal” – Meer angst dan narigheid. Guérillot: „Alleen een paar gewichten op de balgen zijn gestolen. Over het instrumentale gedeelte is geen schade te melden, gelukkig.”