„Gebed is nodig in crisis Noord-Korea”

Zuid-Koreaan D. H. Jeong: „Belangrijk is om de spanningen rond Noord-Korea in gebed bij God te brengen. Gebeurtenissen vinden alleen plaats als Hij dat wil.” beeld Carel Schutte

Gebed tot God is nodig nu Noord-Korea dreigt met oorlog tegen Zuid-Korea en Amerika. Dat zegt de Zuid-Koreaan D. H. Jeong (35), theologiestudent in Apeldoorn.

Zeker, Jeong volgt het recente nieuws rond de dreigende taal van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong Un en de Amerikaanse president Trump op de voet. Het Noord-Koreaanse regime wil testraketten blijven lanceren, ondanks de groeiende spanningen die dat oplevert met de Verenigde Staten.

De kans bestaat dat Noord-Korea een aanval uitvoert op Zuid-Korea. Maakt Zuid-Koreaan D. H. Jeong zich zorgen? Aan tafel in een zaaltje van de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) schudt de jongeman, vader van drie kinderen, zijn hoofd.

„Net als de meeste Zuid-Koreanen denk ik dat Noord-Korea Zuid-Korea echt niet zomaar aan zal vallen. Want Zuid-Korea heeft een sterker leger en krijgt hulp van anderen.”

Ook zijn thuisfront in Zuid-Korea is niet heel bevreesd, zegt Jeong, die in eigen land predikant is en sinds vorig jaar in Apeldoorn kerkrecht studeert. „Woensdag belde ik nog met mijn schoonvader, die predikant in Zuid-Korea is. Hij zei: „Maak je geen zorgen.””

Belangrijk is om de spanningen rond Noord-Korea in gebed bij God te brengen, zegt de Zuid-Koreaanse student. „Gebeurtenissen vinden alleen plaats als Hij dat wil. Het is belangrijk om de wil van God te leren kennen. Hij houdt alles in de hand.”

Hoewel de meeste Zuid-Koreanen denken dat het zo’n vaart niet zal lopen met een oorlog, zijn er ook mensen die hun voorzorgsmaatregelen treffen, legt Jeong uit.

Terughoudend is de Zuid-Koreaan in zijn oordeel over het optreden van Trump. „Ik ken hem niet persoonlijk. Het ligt gevoelig als ik hier wat over zeg.”

De Zuid-Koreaan heeft te doen met de bevolking in Noord-Korea. „Ik sympathiseer met deze mensen. Velen zijn arm en sterven vroegtijdig, zonder het Evangelie te horen.”

Mocht Noord-Korea toch oorlog gaan voeren, dan zullen ook voor de Zuid-Koreanen de gevolgen groot zijn, verwacht Jeong. „Dan stopt het normale leven. Mensen kunnen dan niet langer naar de kerk, de school of de winkel.”