Financieel directeur Timotheos opnieuw aangehouden

beeld Stichting Timotheos

J.W. Akster, de financieel directeur van Stichting Timotheos in Malawi die momenteel op non-actief staat, is donderdagmiddag door de Malawische politie aangehouden op verdenking van ontucht met meerdere minderjarige meisjes.

Dat meldden bronnen vanuit Malawi, en onderzoeksbureau Restment bevestigde dit donderdag. Het Puttense bureau is op de hoogte van bewijsmateriaal en foto’s. De slachtoffers zijn woensdag ondervraagd door de politie en hebben verklaringen afgelegd. Akster zit weer in de cel.

Akster werd op 15 april in Malawi opgepakt op verdenking van seksueel misbruik van Malawische mannen. Na een week cel kwam hij op borgtocht vrij. Het bestuur van Stichting Timotheos stelde hem op non-actief. Een rechtszaak in Malawi volgt waarschijnlijk over enkele weken.

Het bestuur van Stichting Timotheos liet in een vrijdag verspreide persverklaring weten dat het donderdagavond rond kwart over zeven op de hoogte is gesteld van de arrestatie. „Veel is nog onduidelijk en getracht wordt om zo snel mogelijk meer duidelijkheid te krijgen rond deze aanklacht. Voor zover het bestuur nu op de hoogte is, zal vrijdag het verhoor hierover plaatsvinden.”

Het bestuur stelt verder de beschuldigingen tegen Akster „uiterst serieus” te nemen en het „zal zich hier op korte termijn verder over beraden.”

2020-09-19-KRK2-bijtimotheos19-7-FC_webOnrust rond financieel directeur van Timotheos

In de achterban van Timotheos, een stichting die hulp verleent aan armen en wezen in Malawi, heerst momenteel grote onrust, omdat het bestuur tot dusver geen afscheid van Akster wil nemen. Drie van de zeven bestuursleden van de stichting zijn opgestapt. Inmiddels verenigden verschillende nauw betrokkenen zich in de Steungroep Malawi, om het werk van Timotheos doorgang te laten vinden onder de armen en de wezen in Malawi en met name de veldwerkers Bep Klok, Thera Verdouw en het managementteam te ondersteunen.

Woordvoerder Johan Arends liet vrijdagmorgen in een reactie weten dat de steungroep is „overvallen door dit opnieuw schokkende en verdrietige nieuws. Ons medeleven gaat uit naar alle slachtoffers. Wij zullen onze inspanningen om alle betrokkenen volledig hun verantwoordelijkheid te laten nemen, verdubbelen.”

Arends roept iedereen die het werk van Timotheos in Malawi steunt ertoe op „om die onmisbare steun te blijven geven, zodat het werk in Malawi onverminderd doorgang kan vinden door alle medewerkers en vrijwilligers. Juist in deze moeilijke tijd zetten zij er maximaal de schouders onder om het werk te blijven voortzetten. Als Steungroep doen wij er ook alles aan om te zorgen dat de gelden goed en adequaat besteed worden in Malawi.”