Duitse kerken starten actie tegen antisemitisme

Schuldbelijdenis jodenvervolging
Duitse kerken ondernemen gezamenlijk actie tegen antisemitisme in een postercampagne. Archiefbeeld: Demonstranten tonen vlaggen tegen Jodenhaat bij de start van het proces tegen de man die een aanslag pleegde op een synagoge in het Duitse Halle. beeld AFP, Tobias Schwarz

Duitse kerken voeren in 2021 gezamenlijk actie tegen antisemitisme. De campagne draagt de naam ”#beziehungsweise: jüdisch und christlich – näher als du denkst”. Het project heeft als doel om de overeenkomsten tussen Joden en christenen voor het voetlicht te brengen, en om stelling te nemen tegen „het toenemende antisemitisme, dat ook christelijke wortels heeft.”

Het initiatief van evangelisch-lutherse en rooms-katholieke kerken bestaat uit een postercampagne. Het project gaat vanaf januari 2021 van start. Voor iedere maand zijn posters ontwikkeld. Deze laten aan de hand van de religieuze feesten en gebruiken zowel overeenkomsten als verschillen zien tussen jodendom en christendom. De posters kunnen worden opgehangen in de gebouwen van deelnemende kerkelijke gemeenten.

De campagne, waarin de Evangelische Kirche in Deutschland (EKD) en de Deutsche Bischofskonferenz (DBK) samenwerken, wordt woensdag gepresenteerd tijdens een persconferentie.