„Duitse kerk juicht te hard over homohuwelijkwet”

Stemming in de Bondsdag in Berlijn over het homohuwelijk. beeld EPA, Oliver Lang

De „juichende” reactie van de leiding van de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) op het openstellen van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht doet geen recht aan het standpunt van de protestanten in het algemeen in Duitsland.

Dat concludeert de journalist Hannes Leitlein in een artikel in weekblad ”Die Zeit”.

„Achter de zo openlijk gedemonstreerde feeststemming van de EKD rond het thema ”Ehe für alle” zit een bittere waarheid verborgen: zo eensgezind als de leiding doet, zijn de protestanten niet”, aldus het Duitse persbureau Idea.

Leitlein wijst erop dat alle „uitgesproken protestanten” in de Bondsdag –het Duitse parlement– tegen de wet voor het ”homohuwelijk” stemden. Onder hen bevinden zich onder anderen de fractievoorzitter van de de CDU/CSU Volker Kauder, minister voor gezondheid Hermann Gröhe (CDU), de voorzitter van de Evangelischen Arbeitskreises van de CDU/CSU en EKD-raadslid Thomas Rachel en nog meer CDU-prominenten. De lijst van protestanten die voor de wet stemden is echter heel kort, constateert Leitlein. „Het is duidelijk zichtbaar geworden dat de protestantse politici zich niet laten leiden door de antwoorden van de kerkleiding op ethische vragen.” De christelijke politici hebben naar hun geweten geluisterd en zich niet laten sturen door de mening van de EKD-voorzitter Heinrich Bedford-Strohm (München), concludeert Leitlein.

Leitlein vreest dat bondskanselier Angela Merkel het nog moeilijk zal krijgen om christelijke Duitsers aan zich te binden.