Duitse journalist: Moskeeën beletten integratie moslims

Constantin Schreiber. beeld Wikimedia
2

De prediking in Duitse moskeeën staat de integratie van moslims in de weg, stelt de Duitse journalist en tv-presentator Constantin Schreiber.

Schreiber is in Duitsland bekend door een tv-programma waarin hij Arabische vluchtelingen liet kennismaken met de Duitse cultuur. Als vervolg daarop bezocht de journalist acht maanden lang de vrijdagse prediking in bijna twintig Duitse moskeeën. Zijn bevindingen legde hij vast in het boek ”Inside Islam. Was in deutschen Moscheen gepredigt wird”. Gisteren werd het eerste deel van de bijbehorende tv-documentaire ”Der Moscheereport” uitgezonden.

De oproep aan moslims om zich af te zonderen loopt als een „rode draad” door de preken, aldus Schreiber in een interview maandag met de Berlijnse krant Der Tagesspiegel. Als gelovige moslim kun je niet tegelijk democratisch en liberaal én aanhanger van de profeet Mohammed zijn, hoorde hij in een sjiitische moskee.

In een andere moskee werden de hoorders „openlijk opgehitst” tegen jezidi’s, Armeniërs en Joden. In geen enkel land ter wereld mogen er jezidi’s zijn, zo zei de imam in een interview met Schreiber.

In een moskee in Potsdam waarschuwde een imam de aanwezigen om geen vriendschappen met christenen aan te gaan, maar alleen met orthodoxe moslims. Moslims moeten de islam verbreiden, aldus de imam.

De desbetreffende moskee was gevestigd in een royale ruimte die door het stadsbestuur was toegewezen vanwege de vele Syrische vluchtelingen. Die toonden zich tegenover Schreiber geschokt over de agressieve prediking. „Die kenden ze niet uit Syrië.”

In een preek na de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn merkte een imam op dat mensen de aanslag wel weer tegen de islam zouden gebruiken. „En preekte vervolgens dat het grootste van alle gevaren het kerstgevaar was.”

De journalist spreekt berichten tegen dat veel Duitse moslims nauwelijks naar de moskee gaan en dat vooral ouderen de moskee bezoeken. „Het zat altijd barstensvol, minstens duizend mensen. In de meeste moskeeën wordt vrijdags meerdere keren gepreekt. En de meeste bezoekers zijn jong.”