Ds. W. Smouter (NGK): Vrouwelijke ambtsdragers zullen GKV verrijken

Synode GKV 2017
Ds. W. Smouter. beeld RD, Anton Dommerholt

Ds. W. Smouter, voorzitter van de landelijke vergadering van de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK), vindt het bewonderenswaardig hoe de generale synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) over het onderwerp man-vrouw in de kerk heeft doorgepraat en vrijdag tot een besluit is gekomen. „Uitstel zou dan ook geen zin hebben gehad. Alle argumenten voor of tegen de vrouw in het ambt zijn al uitgewisseld.”

De predikant uit Apeldoorn wil graag alle mannen en vrouwen, ook degenen die predikant willen worden, met het synodebesluit „feliciteren.” „Ik ben ervan overtuigd dat zij elkaar aanvullen en de vrijgemaakt-gereformeerde kerken zullen verrijken.”

IMG_2372GKV stellen ook predikantsambt open voor vrouwen

De NGK kennen al een aantal jaren vrouwelijke ambtsdragers. Ds. Smouter denkt niet dat de verhouding met de GKV door het besluit zal veranderen. „De samenwerking was al goed. Die is niet afhankelijk van de visie op de vrouw in het ambt. Maar de samenwerking zal door dit besluit wel worden vereenvoudigd.”

De generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) vergadert donderdag over de oprichting van de Gereformeerde Theologische Universiteit (GTU). Het is de bedoeling dat de CGK, die geen vrouwelijke ambtsdragers kent, daarin gaan samenwerken met de GKV en de NGK.

Ds. Smouter verwacht niet dat de CGK-synode zich zal laten beïnvloeden door de uitspraak van de GKV. „Ik denk dat de CGK al een heleboel eigen argumenten voor of tegen de GTU hebben. Ze moeten nu zelf de afweging maken of ze verder willen.”