Ds. Van der Spoel: Geroepen om naar het zuiden te gaan

Ds. Ron van der Spoel. beeld Niek Stam

Ds. Ron van der Spoel uit Amersfoort zet deze week zijn huis te koop. Samen met zijn vrouw Annette vertrekt hij naar Maastricht. „We ervaren een duidelijke roeping, maar nog geen duidelijke opdracht.”

Jarenlang lag het werkterrein van ds. Van der Spoel (50) voor een groot deel in en rond de keistad. Zo was hij van 2006 tot 2011 als predikant verbonden aan de Kruispuntkerk, een samenwerkingsverband tussen de Protestantse Kerk in Nederland, de Christelijke Gereformeerde Kerken en de Nederlands Gereformeerde Kerken. Toen die gemeente na het vertrek van ds. M. P. Hofland in 2017 vacant werd, ging ds. Van der Spoel er als interim-predikant weer aan het werk.

Hij werkte ook aan de opbouw van een gebedspost voor de IZB, de hervormd-gereformeerde organisatie voor missionair werk in Nederland. Bovendien was ds. Van der Spoel tot afgelopen voorjaar actief als raadslid voor de ChristenUnie.

Toch voelt ds. Van der Spoel zich nu geroepen om naar Zuid-Nederland te gaan. „In de afgelopen tijd zijn mijn vrouw en ik door meerdere protestantse christenen benaderd met de vraag of we naar het zuiden konden komen”, vertelt ds. Van der Spoel. „Om hen te helpen en te versterken in het christen-zijn in Zuid-Nederland.”

Roeping

De predikant en zijn vrouw „ervaren een duidelijke roeping, maar nog geen duidelijke opdracht.” Ds. Van der Spoel: „Er zijn individuele christenen geweest die ons geroepen hebben. Maar het is geen beroep van een bepaalde gemeente. Dit vraagt om gehoorzaamheid zonder dat je precies weet hoe alles zal lopen.”

Toch zijn er al wel enige concrete plannen voor de toekomst. Zo heeft Open Doors, waarvoor ds. Van der Spoel al meerdere jaren werkzaam is, hem gevraagd om in België aan het werk te gaan om mensen bekender te maken met de vervolgde kerk. Daarnaast hoopt de predikant in het zuiden „openingen te vinden voor het gebedswerk van de IZB.”

Het echtpaar Van der Spoel wil rond de jaarwisseling de keistad verlaten om naar Maastricht te gaan. „Mijn vrouw, die jeugdarts is, gaat in het zuiden op zoek naar een andere plek om te werken”, aldus de predikant.