Dorpshuis De Wilp past Plantsoenkerk aan

De Plantsoenkerk in het Groningse De Wilp. beeld Mapio

In het Groningse dorp De Wilp wordt de –gesloten– Plantsoenkerk definitief verbonden met dorpshuis Op de Welle. Het geld om de gebouwen aan elkaar te koppelen is binnen. De Plantsoenkerk was als gevolg van de samenvoeging van de hervormde gemeente en gereformeerde kerk tot protestantse gemeente De Wilp-Siegerswoude overbodig geworden. Vorig jaar zomer werd de kerk verkocht aan het dorpshuis.

Thom Leicht, voorzitter van het dorpshuis, geeft aan dat de Plantsoenkerk aangepast zal worden. „We maken de ruimte geschikt voor feesten en seminars. Maar ook bruiloften en begrafenissen zijn straks weer mogelijk. Dat is belangrijk, want veel mensen uit het dorp voelen zich nog verbonden met het gebouw.” Bij de verbouwing wordt rekening gehouden met de cultuurhistorische waarde. „Het orgel blijft bewaard, dat is een monument. En de kansel laten we ook hangen, zoals het er nu uitziet. De klok moet nu nog met de hand bediend worden, maar dat wordt geautomatiseerd.”

Nadat eerder de gemeente Marum een subsidie gaf, hebben nu ook de provincie Groningen, het Kammingafonds, stichting DOEN, de Rabobank en woningcorporatie Wold en Waard geld toegezegd.