Derde nationale synode Dordrecht op 5 november

Tweede nationale synode. beeld RD, Henk Visscher

In de Grote Kerk te Dordrecht wordt op zaterdag 5 november voor de derde keer een zogenoemde nationale synode gehouden.

Dat schrijft ds. G. de Fijter, voorzitter van de stuurgroep, dinsdag op de opiniepagina van deze krant. „Deze beweging heeft tot doel christenen uit zo veel mogelijk verschillende kerken te wijzen op de gemeenschappelijkheid van ons geloof in Jezus Christus. Om Hem moet het immers gaan! Waarom moeten al die verschillende kerken en geloofsgemeenschappen en de daaraan verwante instituten en organisaties los van elkaar blijven bestaan? Als het volgen van Jezus Christus je totale geloof en leven omvat, komt het er in de verwarring van onze samenleving op aan schouder aan schouder te staan.”

In 2010 ontmoetten leden van verschillende kerken en geloofsgemeenschappen elkaar voor het eerst in Dordrecht. In 2013 bracht de tweede nationale synode mensen uit 35 kerken en geloofsgemeenschappen bij elkaar. Een video op de site van het initiatief spreekt van „tekenen van hoop in een land waarin nog maar 14 procent van de inwoners gelooft in een persoonlijke God. En waarin acht op de tien christenen nauwelijks nog een kerk vanbinnen zien. In het geloof dat onze God alle reden geeft om hoopvol te zijn, willen we in eenheid dienstbaar zijn in Zijn Koninkrijk.”

Geloofsgesprekken

In het kader van de nationale synode worden er ook „geloofgesprekken” gehouden. Het gaat om gesprekken die geen theologische maar een persoonlijke insteek hebben. De stichting Geloofs­gesprekken heeft als doel op vijftig plaatsen in Nederland zulke gesprekken te voeren en zoekt mensen die deze gesprekken willen leiden, zo meldde ze onlangs. Op zaterdag 24 september wordt in Amersfoort een eerste introductiebijeenkomst gehouden.

---

Lees ook in Digibron:

Nationale synode wil federatie kerken – in Reformatorisch Dagblad (5 juni 2015)