Dankdienst na einde kerkasiel voor Armeens gezin Tamrazyan

Esther van Dijken, Hayarpi Tamrazyan en ds. De Reuver (v.l.n.r.). beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
2

Met een „dankdienst en slotfeest” heeft de protestantse gemeente Den Haag zondagmiddag stilgestaan bij het einde van het kerkasiel voor het Armeense gezin Tamrazyan.

Bijna 700 mensen woonden de dienst in de Grote Kerk in Den Haag bij, zei ds. Derk Stegeman, directeur van Stek Den Haag (voor stad en kerk) maandag. Hij preekte over Psalm 147. „Ik ben begonnen de familie Tamrazyan te bedanken omdat ze ons als kerk heeft aangesproken en een beroep heeft gedaan op ons geloof. Wij hadden dat nodig om in beweging te komen.”

Ds. René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, verwoordde zijn dankbaarheid voor de brede samenwerking rond het kerkasiel en voor de uitkomst ervan. Esther van Dijken, die het gezin Tamrazyan bijstond, kreeg een diaconale penning uitgereikt vanwege haar „jarenlange” inzet voor kinderpardongezinnen.

Ds. Stegeman zei dat er bij het einde van het kerkasiel geen reden is voor triomfalisme. „Als kerk vinden we dat ons land meer kan doen voor kwetsbare vluchtelingen. We leven in een tijd die niet uitblinkt in gastvrijheid.”

De komende periode staat, aldus de predikant, in het teken van reflectie. „Wat zijn de lessen die we uit het kerkasiel kunnen leren?” Hij zei dat studenten van drie universiteiten een masterscriptie over kerkasiel gaan schrijven.

Op 30 januari kwam een einde aan het Haagse kerkasiel, dat op 26 oktober begon. Eind januari besloot het kabinet de dossiers van gezinnen van wie een beroep op het kinderpardon was afgewezen, opnieuw te bekijken.