„Gerede kans dat Asia Bibi vrijkomt”

Asia Bibi
Asia Bibi. asiabibi.org

In het hooggerechtshof van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad begint donderdag de rechtszaak van de christin Asia Bibi. Lange tijd werd de behandeling ervan uitgesteld vanwege maatschappelijke onrust rond deze zaak. De zaak-Asia Bibi –zij wordt beschuldigd van godslastering– krijgt sinds 2009 wereldwijd veel aandacht.

Het beroep bij de hoogste rechter van Pakistan wordt algemeen gezien als vrijwel de laatste kans waarmee Bibi aan de doodstraf kan ontkomen. Mensenrechtenorganisaties beschouwen haar zaak als bewijs voor de christenvervolging in Pakistan.

Jan Dirk van Nifterik, directeur van Stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC), zei dinsdag, op basis van gesprekken met Asia Bibi’s advocaat, dat er gerede verwachting is dat ze wordt vrijgelaten. „Tenminste, als daar geen rechter wordt omgekocht, want het blijft wel Pakistan.”

De Pakistaanse rooms-katholieke christin Asia Bibi –52 jaar, moeder van vijf kinderen, woonplaats: Ittanwali– zit sinds 2009 gevangen op verdenking van godslastering. Ze werd door islamitische collega’s beschuldigd van het lasteren van de profeet Mohammed. Ze zou gezegd hebben: „Mijn Christus stierf voor mij. Wat deed Mohammed voor jou?” Daarop veroordeelde de rechtbank haar in 2010 ter dood, op basis van de beruchte Pakistaanse blasfemiewetgeving.

Over de dag waarop ze gearresteerd werd zei Bibi: „Ik kan ze nog steeds horen, de menigte die naar de rechter riep: „Dood haar! Dood haar! Allah Akbar!””

In juli 2015 accepteerde het hooggerechtshof een petitie om haar zaak te herzien. Het doodvonnis werd toen opgeschort.

Als morgen de doodstraf bij het hooggerechtshof toch overeind blijft, is haar enige kans een presidentieel pardon. Volgens de Pakistaanse grondwet beschikt de president over deze bevoegdheid.

Ondergedoken

Van Nifterik maakte onlangs een reis naar Pakistan. Doel van de reis was in kaart te brengen welke hulp christenen nodig hebben. Ook sprak hij met de advocaat van Asia Bibi, Saif-ul-Malook.

Over zitting morgen, zegt Van Nifterik: „Asia Bibi zal er zelf niet bij zijn. Wel verwacht ik dat haar advocaat aanwezig zal zijn, iets wat in Pakistan ook niet vanzelfsprekend is. Soms komen advocaten gewoon niet eens opdagen. Haar man, Ashiq Masih, zit met de kinderen ondergedoken, maar hoopt wel bij de rechtszaak aanwezig te kunnen zijn.”

Rond de verschillende uitspraken die eerder in deze zaak werden gedaan, ontstond er in Pakistaan grote onrust. Op dit moment, stelt Van Nifterik, is het echter rustig. „Maar zou Asia Bibi worden vrijgesproken, dan ontstaat er grote commotie. Moslimfundamentalisten wensen haar dood.”

Vertrek uit Pakistan

Mocht Asia Bibi worden vrijgesproken, dan zal ze voor haar eigen veiligheid waarschijnlijk enkele dagen in de gevangenis blijven. Er ligt er een plan klaar voor daarna: ze zal met haar man en kinderen Pakistan verlaten. Er zijn landen die bereid zijn haar te ontvangen, zegt Van Nifterik.

De rechtszaak morgen staat gepland tussen 9.30 en 13.00 uur Pakistaanse tijd, dat is 6.30 tot 10.00 uur Nederlandse tijd. Van Nifterik verwacht dat de uitspraak direct daarna wordt gedaan.

----

Lees ook

Hof Pakistan neemt zaak Asia Bibi in behandeling (RD.nl, 23-08-2016)

Executie Asia Bibi voorlopig van de baan (Reformatorisch Dagblad, 22-07-2015)

Hof bevestigt doodsvonnis Asia Bibi (Reformatorisch Dagblad, 17-10-2014)

Pakistaanse christin: Ik verlaat jullie voor altijd (Reformatorisch Dagblad, 01-03-2012)

Dochter Asia Bibi: Steeds als ik haar zie, huil ik (Reformatorisch Dagblad, 22-11-2011)

Pakistaanse ter dood veroordeeld om godslastering (Reformatorisch Dagblad, 10-11-2010)