Christenen India eerste halfjaar 2017 al net zo vaak bedreigd als in heel 2016

Straatbeeld in New Delhi, de hoofdstad van India. beeld AFP-phot

Christenen in India hebben in het eerste halfjaar van dit jaar bijna net zo vaak met geweld of bedreiging te maken gekregen als in heel 2016.

Inmiddels zijn 410 incidenten gerapporteerd, meldde de nieuwsdienst World Watch Monitor dinsdag, waarvan 248 in het eerste kwartaal. Vorig jaar lag het totaal op 441.

Als de trend doorzet, krijgt India volgend jaar waarschijnlijk een hogere plek op de ranglijst christenvervolging die de internationale organisatie Open Doors in januari weer publiceert, aldus World Watch Monitor. Op dit moment neemt het hindoeland de vijftiende plaats in op de lijst. Deze telt vijftig landen waar christenen met vervolging te maken hebben.

Gedurende het eerste halfjaar werden in India 2 christenen vermoord en was er in 84 gevallen sprake van ernstige vormen van geweld (vrijwel altijd door hindoe-extremisten). Daarnaast krijgen christenen bijvoorbeeld te maken met (dreigende) sociale uitsluiting of gedwongen vertrek uit hun woning, schrijft World Watch Monitor.

De nieuwsdienst citeert een „lokale partner” van Open Doors: „Als christenen door extremisten worden aangevallen, verwonden die hen veelal aan hun hoofd of vitale lichaamsdelen. In één geval dit jaar werd het slachtoffer met een zwaard verwond aan zijn hoofd. Zulke aanvallers hebben er ook geen enkele moeite mee als iemand overlijdt. Zij weten toch dat de autoriteiten aan hun kant staan.”

In India is er al langer sprake van een proces van „hindoeïsering”, aldus World Watch Monitor.