Advocaat Asia Bibi vlucht naar Nederland

Asia Bibi
Saif-ul-Malook, de advocaat van Asia Bibi. beeld EPA, T. Mughal

De advocaat van de Pakistaanse christin Asia Bibi, Saif-ul-Malook, is zaterdag naar Nederland gevlucht. Dat maakte de stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC) maandag bekend.

Malook is zaterdag opgevangen door stichting HVC en ondergebracht op een veilige locatie. De afgelopen jaren heeft HVC Malook onder andere financieel ondersteund om hem in staat te stellen de verdediging van Asia Bibi te voeren, zo bevestigt directeur Jan Dirk van Nifterik van HVC maandagmorgen.

De advocaat vertrok zaterdagmorgen uit Pakistan, drie dagen nadat het hooggerechtshof de doodstraf van Asia Bibi ongeldig verklaarde. Bibi was eerder door lagere rechtbanken ter dood veroordeeld wegens godslastering. Ze werd daarmee het slachtoffer van de beruchte Pakistaanse blasfemiewetten. Bibi zit nog steeds vast. Zondag deed haar man een oproep aan de Britse premier May om hem en zijn familie asiel te verlenen.

Wereldwijd is met verontwaardiging gereageerd op het akkoord dat de Pakistaanse regering vrijdag sloot met Tehreek-e-Labaik (TLP), een radicale moslimpartij. Volgens HVC zou de regering hebben toegezegd geen bezwaar te maken tegen een nieuwe rechtszaak tegen Bibi. In de tussentijd zou de christin het land niet mogen verlaten.

HVC organiseert maandagmiddag een persconferentie waarin Malook zijn verhaal zal vertellen en zijn visie geeft op de meest recente ontwikkelingen in de zaak Asia Bibi.