Centrum voor Bijbelonderzoek voltooit 29-delige Studiebijbel

Prof. dr. M. J. Paul (l.) en ds. J. C. Bette, redacteuren van de Studiebijbel. beeld RD, Anton Dommerholt Anton Dommerholt

DOORN. Het Centrum voor Bijbelonderzoek (CvB) geeft vrijdag het laatste deel van de Studiebijbel Oude en Nieuwe Testament uit. De 29-delige Studiebijbel is hiermee voltooid.

Het gaat om het commentaar bij de Bijbelboeken Hosea tot en met Maleachi, in deel 12 van de serie Oude Testament. Aan het project is 33 jaar gewerkt. In 1986 verscheen als eerste boek het commentaar bij Mattheüs. Meer dan veertig auteurs werkten aan de serie mee. De huidige redactie bestaat uit ds. H. Bette, drs. G. van den Brink en dr. M.-J. Paul. Samen schreven de auteurs ruim 23.000 pagina’s met uitleg. Op dit moment zijn er ruim 110.000 boeken gedrukt en verspreid. Het CvB brengt binnenkort ook een vernieuwde app van de Studiebijbel op de markt.

De app is geschikt voor tablets, waaronder de iPad. De website www.studiebijbel.nl wordt vernieuwd en zal naar verwachting eind april online zijn. Vanaf dat moment is het mogelijk om een archief van het Studiebijbel Magazine te raadplegen met daarin meer dan 120 artikelen die sinds 2007 gepubliceerd zijn.

De voltooiing van de Studiebijbel betekent niet het einde van de missie van het Centrum voor Bijbelonderzoek. Het hoopt dit jaar een Spaanse vertaling van de commentaren op het Nieuwe Testament uit te brengen via de online applicatie. Vertalers werken hieraan sinds 2009. Verder wordt er gewerkt aan de revisie van een aantal commentaren op nieuwtestamentische Bijbelboeken, namelijk Mattheüs en Galaten tot en met Filemon.