Berlijnse kerk herdenkt aanslag van december 2016

Op het plein voor de Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche in Berlijn is de jaarlijkse kerstmarkt weer van start gegaan. Er zijn na de aanslag van 2016 extra veiligheidsmaatregelen genomen. beeld EPA, Clemens Bilan

In de Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche in Berlijn wordt op 19 december de aanslag herdacht waarbij op die dag precies een jaar geleden elf doden vielen. Dat zei de predikant van de kerk, ds. Martin Germer, tegen de evangelische nieuwsdienst Idea.

Voor de kerkdienst zijn familieleden uitgenodigd van de dodelijke slachtoffers en de 55 gewonden die bij de aanslag vielen. Ook zullen er vertegenwoordigers van de Duitse overheid aanwezig zijn. Voor de kerk wordt een plaquette onthuld waarin de namen van de elf dodelijke slachtoffers gegraveerd zijn.

Volgens ds. Germer ontbreekt op de plaquette een verwijzing naar de islam. Hij stelt dat aanslagen die gepleegd zijn door islamisten niet zijn toe te schrijven aan de islam, maar aan mensen die zich gewelddadig ontwikkelen en voor wie de islam een ideologie is.