Barnevelders beleggen avond over vluchtelingen

Kerkgebouw De Hoeksteen in Barneveld. beeld ANP, Rob Engelaar

Hij wil „gewoon een begin maken.” Barnevelder Jan Bouw organiseert donderdagavond een interkerkelijke bijeenkomst over vluchtelingenwerk in kerkgebouw De Hoeksteen van de gereformeerde gemeente in Nederland. Het doel: „Bruggen bouwen tussen eilandjes in de samenleving.”

Bouw is al meerdere jaren actief om werk onder vluchtelingen onder de aandacht te brengen in de kerkelijke gemeente. Op een jongerenavond nam hij eens twee christelijke vluchtelingen mee om de jeugd met hen in contact te brengen. „Onbekend maakt onbemind. We kiezen er vaak voor om op ons eigen eilandje te blijven leven, zonder bruggen te bouwen. Je moet erachter komen dat de ander je medemens is.”

Toch wil Bouw niet alleen jonge gemeenteleden bekendmaken met vluchtelingen. Samen met twee vrouwen uit de gemeente organiseert hij daarom donderdagavond een bijeenkomst waarin een praktische vraag centraal staat: „Hoe kunnen we vluchtelingen vanuit de kerken helpen?”

2018-09-14-KRK17-bouw-2-FC_webBijeenkomst over vluchtelingen in Barneveld trekt 125 bezoekers

De avond heeft een interkerkelijk karakter. „We hopen dat ook leden uit andere reformatorische kerken in Barneveld de bijeenkomst bezoeken”, aldus Bouw.

De avond is volgens Bouw nadrukkelijk niet bedoeld om „allerlei lastige vragen over het vluchtelingenvraagstuk” aan de orde te stellen. „Er zijn in de breedte van onze gezindte uiteenlopende opvattingen over de opvang van vluchtelingen. Die gaan vaak met emoties gepaard. Ik wil het daar best met mensen over hebben, maar niet donderdagavond.”

Tijdens de bijeenkomst gaat Bouw in gesprek met een christelijke vluchteling. Ook is er een interview met iemand die actief is in het vluchtelingenwerk. Daarnaast komt de christelijke organisatie GastenContact uit Ede op bezoek.

Bouw hoopt dat mensen zich donderdag zullen aanmelden die „iets willen doen” voor vluchtelingen. „We hebben contact met VluchtelingenWerk Nederland, zodat we van hun kennis gebruik kunnen maken en bij hun initiatieven, bijvoorbeeld op het gebied van taalles, kunnen aansluiten.”

De Barnevelder verwacht niet dat tientallen bezoekers zich als vrijwilliger zullen opgeven. „Ik heb reële verwachtingen. Als het er al een paar zijn, ben ik tevreden. Het gaat mij er ook om dat mensen bekender worden met vluchtelingen. Want onbekend maakt onbemind en dat is niet goed.”