Asbesthoudende dakleien Sionkerk gg Goes gesaneerd

beeld Erik van der Ree
10

De sanering van de asbest dakleien van de Sionkerk van de gereformeerde gemeente (gg) in Goes is zo goed als afgerond. Ook het hieraan gekoppelde groot onderhoud nadert zijn voltooiing, meldde Erik van der Ree, kerkenraadslid en lid van de bouwcommissie, deze week.

Met de sanering geeft de gg te Goes volgens Van der Ree gevolg aan de voorgenomen wijziging in het zogenoemde asbestbesluit, waarin het houden van asbestdaken na 2024 verboden zal worden. „Ons is nog duidelijker geworden dat de verspreiding van asbest in de leefomgeving niet zomaar een papieren risico is, maar ook praktijk. De asbesthoudende leienbekleding op de torenspits, de schuine daken en de dakranden waren wel aan het verweren, maar hadden nog steeds hun functie behouden. De verwering was er echter wel de oorzaak van dat ook al het dakgrind op de omliggende platte daken met asbest besmet was. Het risico voor onderhoudsbedrijven en ook onze eigen gemeenteleden en de omgeving was voor ons aanleiding om de uitvoering per direct beet te pakken. Wat dat betreft, zou het goed zijn als de wijziging in de regelgeving breder bekend zou worden, zodat kerkenraden tijdig hun verantwoordelijkheid kunnen nemen.”

Groot onderhoud

Naast de asbestsanering wordt nu ook direct groot onderhoud aan de kerk gepleegd. Van der Ree: „Zo wordt het voegwerk hersteld en dakbedekking op de platte daken vervangen en is bijvoorbeeld de wijzerplaat op de toren technisch en qua uitstraling weer up-to-date gemaakt. Een fors aandeel van de kosten zit namelijk ook in de bereikbaarheidsvoorzieningen zoals steigers, kranen en hoogwerkers en in de algemene bouwplaats. Daar is nu optimaal gebruik van gemaakt.”