Advocaat: Pakistaanse Asia Bibi in goede gezondheid

Asia Bibi
De echtgenoot en beide dochters van de Pakistaanse christin Asia Bibi. Rechts Europarlementariër Van Dalen. beeld Maarten van de Fliert

De Pakistaanse christin Asia Bibi, die al acht jaar in een dodencel zit, is geestelijk en lichamelijk in goede gezondheid. „Een wonder”, aldus haar advocaat mr. Malook.

De advocaat zei dit deze week tegen Peter van Dalen, Europarlementariër voor ChristenUnie/SGP. Hij is met twee andere leden van de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) in Pakistan, „met name om de situatie van de mensenrechten aldaar te bespreken, en de zaak van de vanwege godslastering ter dood veroordeelde christin Asia Bibi.”

De Europarlementariërs bezochten ook Bibi’s echtgenoot en kinderen. „We werden hartelijk ontvangen op de school van de kinderen”, laat Van Dalen weten. „Een christelijke school in Lahore, pal nabij het woonhuis van de familie. De kinderen zongen ons met passie toe, je zag én hoorde dat: „Read your Bible, pray every day!” (Lees je Bijbel, bid elke dag). Daarna werden we in de school rondgeleid. Vele kinderen met een grote lach om de mond. Een van de onderwijzeressen zei dat ze het erg leuk vinden dat iemand uit het Westen hier is gekomen om hen te zien. De man van Asia Bibi lachte niet. Als je vrouw al acht jaar in een dodencel zit, vanwege veronderstelde godslastering, lach je niet veel meer. Hij was vooral gespannen.”

Over enkele weken houdt het Pakistaanse hooggerechtshof een hoorzitting in de zaak-Asia Bibi. Van Dalen: „Gaat dat nu echt gebeuren? In 2016 hield het hof haar zaak nog aan. En, wat gebeurt er na de hoorzitting? Hoelang heeft de rechter dan nodig om tot een uitspraak te komen?”