Advocaat Asia Bibi keert terug naar Pakistan

Asia Bibi
Advocaat Saif-ul-Malook. beeld ANP, Piroschka van der Wouw

Saif-ul-Malook, de advocaat van de Pakistaanse Asia Bibi, heeft besloten naar Pakistan terug te keren.

In een telefonisch interview met de Pakistaanse krant The Express Tribune vrijdag verklaarde Malook, die in november „om veiligheidsredenen” naar Nederland vluchtte, dat hij dinsdag de zitting van het hooggerechtshof in Islamabad wil bijwonen waarin dit het herzieningsverzoek in de zaak-Asia Bibi behandelt. Volgens de stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC) wil de advocaat haar verdediging zelf ter hand nemen. „Het is steeds de wens van Malook geweest om zijn cliënte zelf te verdedigen totdat zij veilig is buiten Pakistan”, aldus HVC zaterdagmiddag.

Malook, zelf moslim, heeft de Pakistaanse premier Imran Khan verzocht in te staan voor zijn veiligheid in Islamabad, aldus The Express Tribune. Volgens de krant meldden „bronnen” inmiddels dat Malook besloten heeft permanent naar zijn land terug te keren.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken gaf Malook in november tijdelijk opvang in Nederland. Hij kon gebruik maken van het zogeheten Shelter City-programma, voor mensenrechtenactivisten die in eigen land onder druk staan.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is op de hoogte van zijn besluit terug te keren. Mocht hij opnieuw afreizen naar Nederland, dan is onduidelijk of hij nog steeds gebruik kan en wil maken van het Shelter City-programma, liet een woordvoerster tegenover het ANP weten. „Dat hangt samen met meerdere factoren. Daarop valt nu niet vooruit te lopen.”

De stichting HVC prijst de moed van Malook, laat voorzitter Jan Dirk van Nifterik in een reactie weten. „Moedig dat hij zijn deskundigheid in dit dossier wil blijven inzetten.” Zelf heeft de stichting op basis van veiligheidsanalyses het advies gegeven om niet terug te keren naar Pakistan. De dreiging vanuit extremistische moslimgroeperingen is nog altijd groot, aldus HVC.

Joël Voordewind, Kamerlid voor de ChristenUnie, meldt op Twitter dat hij Malook zaterdagmiddag heeft begeleid bij zijn vertrek vanaf Schiphol.

Klik hier voor het blog op de website van de stichting Hulp Vervolgde Christenen over de zaak-Asia Bibi.

Lees ook:

Advocaat Asia Bibi: Neem mij mijn eer niet af (rd.nl, 06-11-2018)