„50.000 Bijbels gedropt in Noord-Korea” (video)

Bijbels voor Noord-Korea worden opgelaten aan ballonnen om de zwaarbewaakte grenzen te ontlopen. Beeld YouTube/Seoul USA YouTube/Seoul USA

In het afgelopen jaar heeft Seoul USA, een Amerikaanse zendingsorganisatie onder leiding van voorganger Eric Foley, 50.000 Bijbels en geloofsgetuigenissen via ballonnen gedropt in Noord-Korea. Daarmee wil Foley Noord-Koreanen bereiken met het Evangelie.

In Noord-Korea heerst een zware dictatuur. Burgers worden gedwongen de ideologie ”Juche” te praktiseren. ”Juche” betekent zelfredzaamheid en heeft als gevolg dat Noord-Korea zichzelf een isolement oplegt. Andere overtuigingen zoals de christelijke worden niet getolereerd. Het land staat al jaren op de eerste plaats van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Volgens Foley telt Noord-Korea ongeveer 100.000 christenen al is dat aantal volgens andere organisaties hoger. Waarschijnlijk zijn zo’n 30.000 christenen „opgesloten in concentratiekampen, waar ze worden afgebeuld, uitgehongerd, gemarteld en gedood”, zei hij vorige week tegen de Amerikaanse omroep Fox News.

Seoul USA begon in 2006 voor het eerst met de luchtbrug naar Noord-Korea voor Bijbels en andere christelijke lectuur. De ballonnen worden gemaakt van een soort landbouwplastic. De ruim 12 meter lange ballonnen worden gevuld met waterstof en opgelaten in Zuid-Korea. „Elke keer als we een van de ballonnen gevuld hebben, bidden we samen in het Engels, Noord-Koreaans en Zuid-Koreaans.”

Andere organisaties gebruiken ook ballonnen om Noord-Koreanen van andere informatie te voorzien dan het regime ze voor houdt. Noord-Korea heeft in het verleden met sancties gedreigd voor deze psychologische oorlogsvoering.


Dossier: RD.nl/kerkplein/christenvervolging/noord-korea


Lees ook:

Eric Foley: Systeem Noord-Korea heeft Bijbel gekopieerd

SDOK geeft boek uit over drie generaties christenen in Noord-Korea

Luchtballon brengt Noord-Korea 10.000 Bijbels