Bezoek ook andere websites van de Erdee Media Groep

Actueel liveblog

Lees hier het actuele liveblog.

 Liveblog t/m 29 april

22.20 uur - Politici lovend over toespraak

„Prachtig” en „indrukwekkend”. Dat zijn woorden die leden van de Tweede Kamer veelvuldig gebruiken op Twitter om de afscheidsrede van koningin Beatrix maandag te omschrijven. Lees hier een bloemlezing.

 


 

22.04 uur - In vogelvlucht: 33 jaar koningin

 


 

 

21.15 uur - Beatrix dineert in Rijksmuseum

Het diner ter gelegenheid van het aftreden van de koningin en de inhuldiging van Willem-Alexander wordt gehouden in de Eregalerij van het 2 weken geleden door de koningin heropende Rijksmuseum. Lees hier meer. Foto's ANP

dinertafel.jpg

dinertafel2.jpgdinertafel3.jpg


 

20.30 uur - Beatrix spreekt het volk toe

Koningin Beatrix spreekt het Nederlandse volk toe. Lees hier de tekst van de toespraak.

Beatrix bedankt Nederlanders

 

Beatrix: Willem-Alexander is goed voorbereid

 

"De keus voor Claus is de beste geweest"

 

De complete toespraak van Beatrix

 

Lees hier meer over de toespraak van de koningin.


 

19.55 uur - Gasten diner zijn binnen

De gasten voor het diner zijn binnen. Om 20.00 uur begint het. Om 20.30 uur spreekt de koningin het volk toe. Die opname is vooraf opgenomen. Zouden ze aan het banket meekijken? Op deze pagina is de toespraak live te volgen.

dinerloper.jpg

 


 

19.02 uur - Weigerpolitici nopen tot tekstwijziging kerk

De Kamerleden die wel bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander zijn, maar geen eed of gelofte willen afleggen, noopten voorzitter van de Eerste Kamer Fred de Graaf deze dagen nog tot een kleine aanpassing in de tekst die hij dinsdag in de Nieuwe Kerk zal uitspreken. Lees hier meer.


 

18.55 uur - Amalia alvast op de troon


 

18.45 uur - Koningin en koningspaar komt aan bij Rijksmuseum

Koningin Beatrix arriveert bij het Rijksmuseum waar vanavond een afscheidsdiner wordt gehouden. Ook prins Wilem-Alexander en prinses Máxima komen daar aan. Prinses Mabel loopt aan de arm van prins Constantijn het museum in. Ook premier Rutte en burgemeester Van der Laan zijn aanwezig. Foto ANP

dinerrijks.jpg


 

18.05 uur - Prins Charles is weer van de partij

Prins Charles en Camilla komen aan bij het Amstel Hotel. Zij zullen te gast zijn bij de inhuldiging van Willem-Alexander. Charles was ook aanwezig bij de inhuldiging van koningin Beatrix in 1980. Beeld ANP

charles.jpg


 

17.54 uur - Dé foto, toen


 

17.30 uur - RMU bedankt koningin Beatrix

In een brief heeft RMU-voorman Peter Schalk de koningin bedankt voor haar inzet als koningin van alle Nederlanders. In het bijzonder bedankt hij haar voor alle betrokkenheid en warme belangstelling. Uit de brief: “Juist ook als er schokkende gebeurtenissen plaatsvonden, leidde dit op een bijzondere manier tot gevoelens van respect, hoogachting en verbondenheid.”  De RMU bidt haar de zegen toe van de Koning, God van hemel en aarde, voor haar persoonlijk als ook haar gezinsleden.


 

<iframe width="338" height="190" src="http://nos.nl/embed/?id=v:501237&partner=refdag" frameborder="0" scrolling="no" allowfullscreen></iframe>

17.13 uur - Evangelisatie

"Geloof in de Heere Jezus Christus en u zult behouden worden", staat in het Engels op het bord dat de evangelist Victor midden op de Dam aan iedereen laat zien. ,,Ik moest hier heen van God.''

evangelist.JPG


 

16.39 uur - Camera's boven de Dam


 

16.08 uur - "Ik Willem niet"15.48 uur - Koningin Beatrix neemt kijkje op de Dam.

Ook koningin Beatrix is aangekomen bij het Paleis op de Dam. Vlak na 15.00 uur liep ze het gebouw binnen.

koningindam.jpg


 

15.16 uur - IJ-gebied afgesloten met pontons

 

In het havengebied van het IJ worden pontons gelegd, om het gebied af te sluiten voor scheepvaartverkeer. Beeld ANP


ponton3.jpg

ponton5.jpg ponton4.jpg

ponton2.jpg15.05 uur - Leden Koninklijk Huis vanaf 30 april


 

14.55 uur - Canadezen herinneren zich Beatrix als "oorlogsschoolmeisje"

 

14.44 uur - ChristenUnie verzamelt gebeden voor aanstaande koning en koningin

Iedereen kan een gebed achterlaten op de site van de politieke partij. De ChristenUnie gaat de gebeden bundelen en naar het koningspaar opsturen.Zelf heeft de partij ook een tekst uit de bijbel uitgezocht: „Lang leve de koning! Wij zullen zonder ophouden voor hem bidden, hem zegen toewensen, dag aan dag”, aldus Psalm 72:15.

gebed.jpg


 

14.27 uur - Oranjes verloren in twee eeuwen veel macht

Stel je voor: Willem-Alexander die zijn broer Constantijn tot minister van Financiën benoemt. Of onze nieuwe koning die burgemeester Van der Laan van Amsterdam in de boeien wil slaan.Ondenkbaar? RD-redacteur Addy de Jong over Oranjes en de macht.

willemI.jpg


 

14.10 uur - Duitsers volgen inhuldiging op de voet

De Duitse pers volgt het inhuldigingsnieuws op de voet. De Süddeutsche Zeitung laat nauwelijks een aspect onbelicht.

 


 

13.53 uur - Balkonscene 30 april 1980

Wat zegt koningin Beatrix morgen op het balkon en hoe zal Willem-Alexander zijn moeder bedanken en het volk toespreken? Zo ging het 33 jaar geleden:


 

13.49 uur - Zeeland zingt toch Koninglied

p de laatste dag voor de inhuldiging van Willem-Alexander heeft ook Zeeland nog een koor gevonden dat dinsdagavond het Koningslied gaat zingen. Dat liet organisator Sjaak van de Berg van de Stichting Evenementen Middelburg maandag weten.

De zoektocht was al bijna opgegeven, nadat anderhalve week na het afzeggen van het eerste koor nog geen nieuw ensemble was gevonden. Maandag meldde het popkoor ‘Mag het licht uit’ uit het Zeeuwse Kats zich. Dat koor bestaat uit 40 zangers en zangeressen. „Mij is gegarandeerd dat zeker de helft van dat koor kan”, aldus een dolgelukkige Van de Berg. Het eerste koor zegde af uit onvrede met het lied.


 

13.24 uur - Mooi weer in Amsterdam op 30/4


 

13.16 uur - Dichten voor de koning

Hoe maak je een goed koningslied? In Nederland denken 
16 miljoen mensen dat ze ’t zelf het beste kunnen, dichten voor de koning, maar het is nog niet zo simpel als het lijkt. Lees hier hoe Enny de Bruijn het lied onder de loep neemt.


 

Stel je voor: Willem-Alexander die zijn broer Constantijn tot minister van Financiën benoemt. Of onze nieuwe koning die burgemeester Van der Laan van Amsterdam in de boeien wil slaan.

Ondenkbaar?

12.42 uur - Grapje van Albert Heijn

Albert Heijn slaat met de kromme stok van het Koningslied een rechte slag...


 

12.22 uur - Oefenen in de Nieuwe Kerk

Willem-Alexander, Maxima en hun kinderen Amalia, Alexia en Ariane komen aan bij het Paleis op de Dam. Beeld ANP

generale.jpg

generale1.jpg generale2.jpg

 


 

 

12.13 uur - Koninklijke familie bijna compleet aanwezig

Bijna heel de koninklijke familie is dinsdag aanwezig bij de inhuldigingsplechtigheid, zo heeft de Rijksvoorlichtingsdienst gisteren bekendgemaakt. Prinses Mabel, prins Constantijn en prinses Laurentien zijn er, hun kinderen blijven thuis.
De zussen van koningin Beatrix komen naar de Nieuwe Kerk: prinses Irene, prinses Margriet en haar man prof. mr. Pieter van Vollenhoven, en prinses Christina. Alle neven en nichten van de nieuwe koning zijn er ook bij. Lees het hele artikel op RD.nl.


 

12.09 uur - Kroonprins, Máxima en kinderen bij generale


 

12.04 uur - Zeeland heeft geen koor voor Koningslied


 

12.00 uur - Koning der wapenen

Generaal b.d. Peter van Uhm en astronaut Andre Kuipers, de 'koningen van wapenen' verlaten het Paleis op de Dam nadat ze er een kijkje hebben genomen. De koningen van wapenen vervullen een speciale rol tijdens de troonswisseling. Beeld ANP

gasten.jpg


 

11.57 uur - Generale repetitie Nieuwe Kerk

In De Nieuwe Kerk in Amsterdam wordt maandagochtend de generale repetitie gehouden.De ceremonie wordt van minuut tot minuut doorgenomen met diverse betrokkenen. De verwachting is dat prins Willem-Alexander en prinses Máxima en hun dochters maandag een deel van de repetitie zullen bijwonen.
De RVD doet geen verdere mededelingen over het verloop van de oefening. De generale repetitie van de abdicatieceremonie in het Paleis op de Dam is al eerder gehouden.


 

11.31  uur - Premier Rutte over de troonswisseling


 

11.12 uur - Bloemen bij de Nieuwe Kerk

Bij de Nieuwe Kerk op de Dam worden bloemen geplaatst. De marechaussee oefent een erehaag op de voor de inhuldiging van Willem-Alexander. Beeld ANP

bloemen.jpg postdam2.jpgpostdam1.jpg postdam.jpg


 

11.00 uur - RD-verslaggever Bert Monster op de Dam

 


 

10.50 uur - Zeeuwen passen, Belgen zingen Koningslied

Omdat Zeeuwse koren niet willen, zingt dinsdag een Belgische band het Koningslied. Dat liet organisator Sjaak van de Berg van de Stichting Evenementen Middelburg maandag weten.


 

10.34 uur - 33 jaar koningin Beatrix in beeld

 


 

10.14 uur - Timelapse aankleding Centraal Station Amsterdam

 


 

10.11 uur - Interview met kledingontwerpster Máxima


 

10.08 uur - Speurhonden op de Dam

Politieagenten met een speurhond zijn op zoek naar explosieven op de Dam. Beeld ANP

dammaandag.jpg


 

10.00 uur - „Geen koor in Zeeland wil Koningslied zingen”

Middelburg heeft geen enkel koor gevonden dat dinsdagavond het Koningslied wil zingen. Dat meldt omroep Zeeland. Het was de bedoeling dat uit elke provincie één koor het koningspaar gaat toezingen, maar in Zeeland blijft het voorlopig stil.

 


 

9.47 uur - Extra aandacht voor de koning in het vrijdaggebed

De imams van 380 moskeeën is gevraagd tijdens het komende vrijdaggebed extra aandacht te schenken aan koning Willem–Alexander. Het gaat om de moskeeën die zijn aangesloten bij het Contactorgaan Moslims en Overheid. Dat heeft het CMO maandag bekendgemaakt. Beeld ANP

moskee.jpg


 

9.34 uur - RD in teken van Oranje

Ook het RD staat in het teken van Oranje. Op de website wordt doorlopend verslag gedaan van de gebeurtenissen rond de inhuldiging. Woensdag verschijnt bij de krant een speciaal magazine.

 


 

9.26 uur - NOS haalt alles uit de kast

De NOS haalt de komende dagen alles uit de kast om de abdicatie en de troonswisseling zo goed mogelijk te verslaan. Klik hier voor een overzicht van de uitzendingen. Beeld ANP

nos.jpg


 

9.13 uur - Eerste toeschouwer op de Dam


 

9.01 uur - Vertrouwen in Willem-Alexander stijgt

Het vertrouwen in Willem–Alexander als koning is in een jaar tijd flink gestegen. In 2012 had 59 procent van de Nederlanders vertrouwen in hem, nu ligt dat percentage op 69 procent. Dat blijkt uit de Troonswisselingsenquête van onderzoeksbureau IPSOS in opdracht van de NOS.


 

8.52 uur - Japanse kroonprins en kroonprinses op Schiphol

De Japanse kroonprinses Masako komt samen met haar man kroonprins Naruhito aan op Schiphol voor de inhuldiging van Willem Alexander. Beeld ANP

kroonprinsjapan.jpg


 

8.07 uur - Máxima siert Argentijnse glossy

 


 

Maandag 29 april, 8.00 uur - Laatste dag koningin Beatrix

Nog éénmaal zal ze ons toespreken als koningin: Beatrix richt zich maandagavond tot het Nederlandse volk met een afscheidsrede. Haar moeder Juliana deed 33 jaar geleden hetzelfde. Ze hield het niet bij een „bedankt en vaarwel”, maar ging uitvoerig in op de positie die ze had bekleed.

afscheidbeatrix.jpg


 

 

15.04 uur - Koude Koninginnedag


13.50 uur - Pekela viert vervroegd Koninginnedag

In verschillende gemeenten is het zaterdag al Koninginnedag. Ze vieren dat nu, omdat ze denken dat de traditionele activiteiten dinsdag ondersneeuwen, op de dag van de inhuldiging. Eén van de plekken waar het al oranje kleurt is Pekela in Groningen.

 


10.02 uur - Commentator vol lof over koningin

Op een goede manier terug­treden, is misschien nog wel moeilijker dan op een goede manier aantreden. Dat schrijft de commentator in het RD zaterdag.

Foto ANP

 

 


9.50 uur - Aandacht tijdens kerkdiensten

In hoeverre besteden predikanten zondag in de kerkdienst aandacht aan de komende troonswisseling? Een aantal predikanten reageert.

 


23.52 uur - Interview met hartsvriendin koningin

 


21.27 uur - Daar staan ze dan

WAMaxMadurodam.jpg

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zwaaien na de abdicatie vanaf het balkon van het Koninklijk Paleis naar de mensen op de Dam in Madurodam. Beeld ANP

 


20.25 uur - Laatste openingshandeling Willem-Alexander als prins

 


18.12 uur - Hoofdkantoor PwC in Amsterdam versierd

pwcinhuldiging26.jpg

Een enorm logo met de initialen van de aanstaande koning siert sinds vandaag het hoofdkantoor van PwC langs de  A4 bij Amsterdam. De versiering kan automobilisten en treinreizigers niet ontgaan. Beeld ANP

 


16.37 uur - Chinezen schieten munt met Oranjes de ruimte in

 


15.43 uur - Datum afscheidsfeest

NRC Handelsblad meldt vrijdag dat er ergernis is over de datum van het afscheidsfeest van koningin Beatrix.

 


 15.10 uur - Prins Willem-Alexander opent roeibaan

roeibaan.jpg

Het programma zit er met de Koningsspelen nog niet op. Prins Willem-Alexander tijdens de opening van de internationale roeibaan Willem-Alexander Baan in de Eendragtspolder. De roeibaan heeft een plek gekregen in een waterbergingsgebied van 300 hectare. Beeld ANP

 


14.56 uur - "Het aftellen is nu echt begonnen"

 


 12.30 uur - Militairen oefenen saluutschoten

 


 12.24 uur - Mogelijk vervolg Koningsspelen

 


9.47 uur - Willem-Alexander en Máxima openen Koningsspelen

 


9.30 uur - Pindakaas uit plastic beker

De 140 kinderen van de Groen van Prinstererschool in Klaaswaal zitten te smullen van het koningsontbijt, terwijl de regen op het dak tikt. De kinderen trekken zich er niet veel van aan. „Dan gaan we toch gewoon binnen spelen.” Lees hier verder.

 


9.15 uur - Willem-Alexander en Máxima bij ontbijt

ontbijt.jpg

Prins Willem-Alexander en prinses Maxima nemen deel aan het Koningsontbijt tijdens het officiele startsein van de Koningsspelen op basisscholen De Triangel en Het Palet. Foto ANP

 


7.35 uur - Oranjepost in hoogste brievenbus van Nederland

ANP-23137864.jpg

Op de Domtoren in Utrecht is voor degene die koningin Beatrix of de aanstaande koning Willem-Alexander een kaartje wil sturen een brievenbus geplaatst. De bus voor Oranjepost is te bereiken na een klim in de toren van 70 meter. Beeld ANP

 


 


Vrijdag 26 april, 7.00 uur - Inhuldigingsfeest van start met Koningsspelen

 

 


16.15 uur - Saluutschoten oefenen

ANP-23137085.jpg

Leden van de veldartillerie oefenen voor de aanstaande troonswisseling. Op het moment dat de prins vanuit de kerk naar het paleis loopt zal elke vijf seconden een saluutschot klinken. Beeld ANP 

 


Donderdag 25 april, 12.30 uur- Prins opent The Next Web Conference

wa1.jpg

Prins Willem-Alexander donderdag tijdens de opening van The Next Web Conference in de Westergasfabriek. Tijdens deze internationale conferentie bespreken specialisten en ondernemers van over de hele wereld de toekomst van technologie, internet en media. Beeld ANP

 Troonswisseling in een notendop

kaartjerooster.jpg

 


Willem-Alexander ontvangt lege hulzen

 


Voorbereidingen inhuldiging in volle gang

 


Programma 30 april

Lees hier alvast het programma van 30 april.

Uitgelichte foto's  
12345678910

Slideshows

 

Voorbereiden

 

Graphics

 

Interview

 

Dam is klaar

 

Spelen