Bezoek ook andere websites van de Erdee Media Groep

 Liveblogvernieuw

Troonswisseling

Op deze pagina hield de redactie Digitale media van het Reformatorisch Dagblad rond de troonswisseling van 30 april 2013 een liveblog bij en zette alle feiten op een rijtje door middel van tekst, foto's, video's en tweets. Het liveblog is nu gesloten.


 

Vrijdag 3 mei, liveblog gesloten 

22.42 uur - 19.000 mensen naar Nieuwe Kerk na inhuldiging

Ongeveer 19.000 mensen hebben woensdag en donderdag De Nieuwe Kerk in Amsterdam bezocht. Zij konden zich vergapen aan de tronen, de stoelen en de bloemdecoraties, die nog net zo opgesteld stonden als bij de troonswisseling dinsdag. De kroon, de scepter en de andere waardevolle voorwerpen waren wel weggehaald. De kerk trok woensdag 7200 mensen en donderdag 11.800. Vanaf vrijdag beginnen de voorbereidingen voor de Dodenherdenking op 4 mei, waar koning Willem-Alexander bij zal zijn. Op 11 mei gaat De Nieuwe Kerk weer open voor een tentoonstelling over alle inhuldigingen.

druktenieuwekerk.jpg


 

19.49 uur - „Heel veel dank” sms’t de koning in hoofdletters

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft van koning Willem–Alexander een sms gekregen waarin de nieuwe vorst schreef: ‘HEEL VEEL DANK!!!!!!’ – met hoofdletters en heel veel uitroeptekens. Dit vertelde de Amsterdamse burgemeester donderdag in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Het was een onvergetelijke dag geweest, die smaakte naar meer, zo schreef Willem–Alexander. Lees hier verder.

laansmskoning.jpg


 

18.10 - Ook Japanse kroonprins en kroonprinses naar huis

De Japanse kroonprinses Masako vertrekt samen met haar man kroonprins Naruhito vanaf Schiphol na de inhuldiging van Willem Alexander. Beeld ANP  

ANP-23204787.jpg


 

18.01 - Rutte reikt eerste inhuldigingsmedailles uit

Premier Mark Rutte heeft donderdag de eerste acht medailles uitgereikt aan personen die een extra en actieve bijdrage hebben geleverd aan een goed verloop van de troonswisseling. Dat gebeurde in De Nieuwe Kerk in Amsterdam, achter het koorhek. In het andere deel van de kerk liepen mensen rond die het voor de inhuldiging versierde interieur wilden bekijken. Rutte reikte de medailles uit aan onder anderen een Amsterdamse agent die op de Dam collega’s heeft aangestuurd, een ambtenaar die verantwoordelijk was voor het wegknippen van fietsen en een vrijwilliger van het Rode Kruis die de 16 hulpposten in de stad coördineerde.


 

14.55 uur - Koning leidt tot run op vorstelijke munten

De verkoop van oude Nederlandse munten is gestegen naar aanleiding van de troonswisseling. Muntverzamelaars hebben de pijlen gericht op munten waar de oude Nederlandse koningen op staan. Dat zegt Johan de Ruiter van de website Verzamelaarsmarkt.nl. „Je ziet dat verzamelaars nu hun collectie Nederlandse vorsten compleet willen hebben”, zegt De Ruiter. „Ze kopen munten van Willem I, II en III. Voor hen is Willem-Alexander eigenlijk gewoon Willem IV.” De munten met de afbeelding van Beatrix waren direct na de bekendmaking van de abdicatie al in trek. De verkoopprijs van de euro’s en guldens is daardoor gestegen

oudemunten.jpg.


 

Donderdag 2 mei, 7.55 uur - Koning toch beschermheer NBG

Koning Willem–Alexander is sinds dinsdag de nieuwe beschermheer van het Nederlands Bijbelgenootschap. Tot haar abdicatie was koningin Beatrix beschermvrouwe van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG). Aanvankelijk deelde de Rijksvoorlichtingsdienst mee dat de koning alle beschermheerschappen zou neerleggen. Nu blijkt dat de koning diverse erefuncties toch overneemt van zijn moeder.

1615260409.jpg 

18.54 uur - Arrestatie demonstrant was een vergissing

De aanhouding van republikein Hans Maessen op de Dam, dinsdag vlak voor de balkonscène, was het gevolg van een persoonsverwisseling, meldt de politie.

dam.jpg

 


17.03 uur - Roos was in de Nieuwe Kerk

Bestuurslid Tiemen Roos van het Urker Mannenkoor Hallelujah was dinsdag een van de genodigden bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Lees zijn verslag

 


16.10 uur - Prinsesjes pakken cadeau uit

Voor wie het had gemist: de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane kregen dinsdagavond aan het begin van de koningsvaart een cadeau.

 


 

15.38 uur - Prins Maurits adjudant van koning

Koning Willem-Alexander heeft woensdag zijn neef prins Maurits benoemd tot zijn adjudant in buitengewone dienst. De prins is tevens bevorderd tot kapitein-luitenant ter zee van de Koninklijke Marine, meldde de Rijksvoorlichtingsdienst.

maurits_adjudant.jpg

 


14.30 uur - Toch nog IV op postzegel

PostNL heeft ter gelegenheid van de inhuldiging van koning Willem-Alexander twee speciale postzegels uitgegeven. Op de postzegels is het Romeinse cijfer IV gebruikt. Niet na de naam Willem, maar in de datum.

postzegels01.jpg

 


13.55 uur - Terug naar Wassenaar

Rond het middaguur verlieten koning Willem-Alexander en koningin Máxima samen met de drie prinsesjes het Paleis op de Dam. Ook prinses Beatrix heeft het paleis verlaten.

Bekijk de fotoserie

Vertrekkoning01.jpg

 


 

12.45 uur - Dagboek van Van der Staaij

SGP-leider Kees van der Staaij maakte dinsdag deel uit van de commissie die de koninklijke familie de Nieuwe Kerk in bracht. Lees hier zijn dagboek.

staaij.jpg


 

12.10 uur - Koninklijke familie verlaat paleis

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de kinderen verlieten vanochtend het Paleis op de Dam, waar ze de nacht hebben doorgebracht.

 


 

11.20 uur - Kerkelijke bestuurders over inhuldiging

Als vertegenwoordigers van hun kerkgenootschappen was een aantal kerkbestuurders dinsdagmiddag aanwezig tijdens de inhuldigingsplechtigheid in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Lees hier meer.

dekerk13.jpg


 

10.55 uur - Inhuldiging massaal bekeken

Ongeveer 6,6 miljoen tv-kijkers waren dinsdagmiddag getuige van het moment dat koning Willem-Alexander de eed aflegde in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. De 6,6 miljoen kijkers vormden de piek in de 14 uur durende marathonuitzending van de NOS. Die werd gemiddeld door 4,1 miljoen mensen gevolgd.


 

9.50 uur - Commentaar: God niet genoemd

Wel zong Willem Alexander van harte het eerste en vooral het zesde couplet van het Wilhelmus mee en sprak hij bij de eedaflegging de bekende woorden: „Zo waarlijk helpe mij God almachtig.” Maar verder bleef de naam van de Allerhoogste ongenoemd. Lees hier het commentaar van het RD.

dekerk12.jpg


 

9.20 uur - Blik vanuit cockpit F-16

 


 

8.35 uur - Blij met ”Wat de toekomst brengen moge”

Tim Adriaanse (46) uit Oost-Souburg woonde dinsdag de inhuldiging van koning Willem–Alexander in de Nieuwe Kerk bij. „Het was fijn dat Willem-Alexander de woorden ”Wat de toekomst brengen moge” aanhaalde. Daarin proefde ik iets van zijn kerkelijke achtergrond." Lees meer

prinsesjes01.jpg

 


8.05 uur - Krantenspiegel

Nederlandse dagbladen pakten fors uit met de troonswisseling.

kranten.jpg


 

7.45 uur - Samenvatting van gisteren

 


 

Woensdag 1 mei, 7.15 uur - Speciaal magazine

Het Reformatorisch Dagblad komt vandaag met een speciaal magazine over de troonswisseling. Vanmiddag ligt de uitgave bij abonnee's op de mat. Nu al is het magazine voor abonnee's beschikbaar als e-paper.

epaper.JPG

  

22.55 uur - Troonswisseling in het buitenland

 

 


22.46 uur - Op rolletjes

Tussen de 700.000 en 800.000 bezoekers zijn dinsdag in Amsterdam geweest tijdens de troonswisseling. Die schatting maakt de gemeente Amsterdam dinsdagavond rond half elf. 
De NS meldde eerder op de dag al dat circa 239.000 mensen met de trein naar de hoofdstad zijn vervoerd. Ongeveer de helft daarvan heeft inmiddels de stad verlaten.
Het Rode Kruis heeft dinsdag tot dusver 240 mensen geholpen bij in totaal 16 hulpposten in Amsterdam. Dat is relatief weinig, zegt een woordvoerder.


22.04 uur - Felicitaties Obama

Op de site van het Witte Huis feliciteren de Amerikaanse president Barack Obama en zijn vrouw Michelle koning Willem-Alexander met zijn inhuldiging. Ook koningin Máxima wensen ze heel veel succes in haar nieuwe rol. "Nederland is een trouwe en gewaardeerde vriend. We hopen nog lang met het land samen te mogen werken," schrijft de president.

beawa.jpg

Op het bordes. Foto ANP


 

21.16 uur - Religie ontbreekt

De koningsvaart is voorbij. Alles waar Nederland op trots op is, was er te zien. Althans dat zeggen de organisatoren. Sport, muziek, cultuur, oude schepen en nog veel meer. Een thema dat nadrukkelijk afwezig was is religie.

Dat was al te zien bij de presentatie van de plannen twee weken geleden. Vragen over de afwezigheid van dat thema werden toen vaag beantwoord. Er leek geen bereidwilligheid te zijn om dat thema te laten zien. Vreemd, want Amsterdam kent een rijk religieus leven. Vooral in Amsterdam-Zuidoost zijn talloze kerken en geloofsgemeenschappen te vinden. De Amsterdammers hoefden dus niet eens naar de spreekwoordelijke Veluwe om er deelnemers voor te vinden.

Tijdens de persrondvaart twee weken geleden werd daarentegen de Gay Pride Boot als belangrijk onderdeel van de koningsvaart wel in de schijnwerpers gezet. Terecht constateerde de historicus Herman Pleij dinsdagavond bij de NOS dat religie de grote afwezige was.

armin.jpg

De koninklijke familie ging tijdens de rondvaart van boord bij het podium waar dj Armin van Buuren een optreden verzorgde. Foto ANP


 

21.11 uur - Einde koningsvaart

De koningsvaart is ten einde. Het koninklijk paar en de prinsesjes zijn van boord gegaan bij het Muziekgebouw. Tien F16's markeerden het einde van de rondvaart.

f16.jpg

 

 


 

20.39 uur - Vrouw in het rood

 

 


 

20.02 uur - Rondvaart

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsesjes zijn bij het filminstituut Eye aan boord gestapt van de MS Havenbeheer voor de koningsvaart. De tocht gaat lang alles „waar Nederland trots op is”. De vaartocht eindigt om 21.30 uur bij het Muziekgebouw aan ’t IJ, waar het nieuwe koningspaar een diner te wachten staat.

opdeboot.jpg

boat.jpgboot.jpg

 


19.38 uur - Koningslied

Vanuit Rotterdam worden de kersverse koning en koningin toegezongen. Een rechtstreekse verbinding zorgt ervoor dat het paar het Koningslied kan horen.

 


19.30 uur - Terugblikken

Nanda Spies uit Kesteren was vandaag in de Nieuwe Kerk. Ze stuurt ons deze foto's toe. 'Een herinnering aan een geweldige en indrukwekkende dag.'

30-04_042.JPGFoto0137.jpg

 


18.33 uur - Geen verwijzing naar de Koning?

Een aantal christenen miste vandaag een verwijzing naar de Koning. RD-verslaggever Wim Hulsman zegt daarover: "In de inhuldigingstoespraak spreekt de koning inderdaad niet openlijk zijn afhankelijkheid van God uit, zoals zijn moeder in 1980 wel deed door het Wilhelmus te citeren: ,,Mijn Schild ende Betrouwe zijt Gij, o God, mijn Heer”.

En toch… Slaat de koning zijn ogen niet naar boven als hij de eed ”Zo waarlijk helpe mij God almachtig” uitspreekt? En met alle aanwezigen zingt hij bij aanvang uit volle borst het eerste, maar ook het zesde couplet van het Wilhelmus mee.

En, in de toespraak vallen de woorden ,,'Wat de toekomst brengen moge, weet geen mens.” In de officiële tekst van de toespraak staan de woorden ”Wat de toekomst brengen moge” tussen aanhalingstekens. Toch een verwijzing naar het bekende gezang?

En, aan het einde van de toespraak zegt hij zijn ambt ter hand zal nemen ,,met alle krachten die mij gegeven zijn.” De prins scheidt zijn persoonlijk geloof van zijn staatsrechtelijke positie. Dat is een keuze. Of horen we de prins tussen de regels toch een belijdenis van afhankelijkheid doen?


 

18.17 uur - Reactie Voordewind

 

 


17.56 uur - Klaar voor de Koningsvaart

ij.jpgpontij.jpg

bijhetij.jpgtij.jpg

Om 19.30 uur begint de rondvaart over het IJ. Het IJ ligt al vol met bootjes. Vanuit het centrum nemen veel mensen de pont om een mooie plaats langs het water te bemachtigen.


17.50 uur - Demonstratie Republikeinen

De protestmanifestatie van de Republikeinen is enigzins in het water gevallen. Er werd gerekend op 1000 antimonarchisten, maar er zijn de hele dag nog niet meer dan 100 mensen tegelijk op het Waterlooplein geweest. De organisatie twijfelt over het laten doorgaan van het avondprogramma.


17.04 uur - Steekpartij op Amsterdam CS

Bij het Centraal Station in Amsterdam heeft even na 16.00 uur een steekpartij plaatsgevonden, meldt de NOS. Een persoon is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. Vier mensen zijn aangehouden.


16.58 uur - Interview met gearresteerde activiste

 

Activiste Joanna stond dinsdagmorgen te demonstreren op de Dam. Ze werd opgepakt, maar even later weer vrijgelaten. De korpschef van de Amsterdamse politie bood een paar uur later zijn excuses aan voor de arrestatie. 


 

16.38 uur - Koninklijke knik prinses Amalia

De vooritter van de Verenigde Vergadering Fred de Graaf haar noemde in zijn toespraak prinses Amalia. Ze gaf een deftige knik.


 

16.32 uur - Rustig op de weg

Het is dinsdagmiddag extreem stil op de weg. Volgens de ANWB zijn er hele stukken snelweg waar geen auto rijdt. „We zien wel wat recreatieverkeer, vooral op N-wegen. Maar het is en blijft echt heel rustig.”

rustig.jpg

Op de stations is het vrij druk, meldt de NS. Er zijn tot 15.00 uur dinsdagmiddag 180.000 mensen naar Amsterdam vervoerd. De NS was voorbereid op meer reizigers.


 

16.00 uur- Verslag in beeld

Foto's ANP

meisjes.jpg laurentien.jpg

groepsfoto.jpg

koningenkoningin.jpg

mantel.jpg beatrix.jpg


 

15.52 uur - Groepsfoto

groepsfotooo.jpg


 

15.45 uur - Ondertussen in de newsroom

newsroom.JPG

In de newsroom van het Reformatorisch Dagblad in Apeldoorn wordt gewerkt aan een magazine over de troonswisseling. Woensdagmiddag in de bus, of woensdagmorgen om 7 uur als e-paper.


15.34 uur - Drukte in Amsterdam

Nu is er een receptie in het Koninklijk Paleis. Ondertussen is het gezellig druk in Amsterdam.

luchtfoto.jpg


 

15.15 uur - Koning verlaat Nieuwe Kerk

 


 

15.04 uur - Leve de koning

 


 

14.48 uur - Fries

De aanwezige leden van de Eerste en Tweede Kamer hebben de eed of belofte afgelegd. Koning Willem-Alexander is nu officieel ingehuldigd.

PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi legde de belofte af in het Fries.


 

14.21 uur - Eed

Zo waarlijk helpe mij God almachtig, met die woorden sloot koning Willem-Alexander zijn toespraak af. In zijn speech sprak hij eerst zijn moeder toe. Daarna sprak hij tot het volk waarin hij de economische crisis een duidelijke plaats gaf. "Het is niet gewoon dat wij het beter hebben dan onze ouders'", was zo'n zin waaruit dat bleek.
Tot slot noemde hij zijn vrouw, koningin Máxima. Hij bedankte haar en prees haar dat zij weet wat het koningsschap voor taak is en dat zij een echte Nederlandse onder de Nederlanders is.

In de toespraak van de koning was geen religieuze uitspraak te vinden. Enkel in de eed kwam zijn geloof tot uiting.

De volledige tekst is te lezen op de site van het koninklijk huis.

 

dekerk12.jpg


 

14.16 uur - Koning houdt toespraak

Koning Willem-Alexander houdt zijn eerste toespraak als koning. Allereerst bedankt hij uitgebreid zijn moeder, die zichtbaar geroerd was door de woorden van haar zoon. Daarna volgde een lang applaus voor haar en zat prinses Beatrix te glunderen tussen haar drie kleindochters.

Koningin Máxima draagt een blauwe jurk van ontwerper Jan Taminau, ook haar dochters en haar schoonmoeder zijn in koninkijk blauw. Het feit dat de oud-koningin én de koningin dezelfde kleur dragen laat zien dat de overdracht van het ambt gaat in harmonie tussen moeder en zoon en tussen Beatrix en Máxima.

 

prinsesjes2.jpg

 


 

14.07 uur - Willem Alexander en Máxima komen aan bij Nieuwe Kerk

Nadat de koninklijke familie in de kerk is gaan zitten, komen ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan bij De Nieuwe Kerk. De nieuwe koning legt in een Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal de eed af op de Grondwet en het Statuut en hij wordt ingehuldigd.

Mee naar de kerk gaan het vaandel van de Nationale Politie en het Statuut voor het Koninkrijk, naast de Grondwet, de vaandels van de 4 krijgsmachtonderdelen en onder meer het rijkszwaard.

 


 

14.04 uur - Oma en kleindochter, Prinses van Oranje

dekerk8.JPG


13.59 uur - Foto's koninklijke familie

inkomstkerk.jpg

kerk.jpg


13.52 uur - De jurk

Koningin Máxima draagt een jurk in royal blue ontworpen door Jan Taminiau. Op haar hoofd draagt ze een gouden tiara die in opdracht van koning Willem III is gemaakt voor zijn vrouw koningin Emma.

wamaxkerk.JPG


13.50 uur - Koninklijke familie arriveert in kerk

kerkin.JPG

 


13.43 uur - Vergadering geopend

De bijeenkomst in de Nieuwe Kerk is begonnen.


 

13.42 uur - Koninklijke gasten buitenland

Alle Europese vorstenhuizen hebben hun troonopvolgers afgevaardigd.

camilla.jpg


 

13.38 uur - Fotoserie abdicatie

Bekijk hier een fotoserie van het tekenen van de Akte van Abdicatie en de balkonscène.


 

13.30 uur - Rondleiding door Nieuwe Kerk


 

13.23 uur - Militair ceremonieel bij Nieuwe Kerk

Militair ceremonieel bij De Nieuwe Kerk voor de inhuldiging. Beeld ANP

ceremonieel.jpg


 

13.14 uur - Nieuwe Kerk stroomt vol

Anky van Grunsven en Andre Kuipers arriveren bij De Nieuwe Kerk voor de inhuldiging. Beeld ANP

gasten.jpg


 

12.59 uur - Urk naar Amsterdam

De Urker Tiemen Roos vertegenwoordigt zijn dorp in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Hij is voor de gelegenheid gekleed in de Urker dracht.

tiemen1.JPG

tiemen2.JPG tiemen.JPG


 

12.50 uur - De abdicatiebus

 


 

12.48 uur - "Bea bedankt"


 

12.44 uur - Anarchistische manifestatie

RD-verslaggever Johannes Visscher is op het Waterlooplein, waar een antimonarchistische manifestatie aan de gang is. Een groep mannen maakt op een podium keihard muziek. Er zijn tientallen mensen op de bijeenkomst afgekomen, onder wie veel mensen van de pers. Enkele kreten: “1980 was veel leuker” (een verwijzing naar de rellen bij de troonswisseling van 1980), “Bevrijd de koning uit zijn gouden kooi”, “Gelijkheid van de mens, weg met de elite”, “Is het OM (soms) oranjegekleurd?” (protestbord tegen vader van Máxima), “Geen monarchie maar democratie”.


 

12.25 uur - Sfeerverslag vanaf De Dam

RD-verslaggever Bert Monster was vanmorgen op De Dam. Lees hier een verslag.

dedam.jpg


 

12.15 uur - Eerste gasten druppelen binnen in Nieuwe Kerk

Met anderhalf uur te gaan voor de inhuldigingsplechtigheid in De Nieuwe Kerk in Amsterdam, druppelen de eerste gasten binnen. Onder anderen de 500 ‘burgers’, die door de provincies zijn voorgedragen, nemen al hun plek in. Ook veteranen en militairen komen binnen. Iedereen heeft een vaste plek.


 

12.10 uur - Rommelzolder op straat

RD-verslaggever Johannes Visscher is in Amsterdam. De burgerij in Amsterdam probeert van overtollige spullen af te komen. In de Staalstraat heeft Saskia van Zelst haar nering uitgestald. Schoenen, boeken, andere prullaria. ”Allemaal eurootjeswerk”. Jaarlijks scharrelt ze zo zo’n 100 tot 150 euro bij elkaar. “Meer niet hoor”. Verderop heeft een moeder spullen op straat neergelegd. “Spulletjes waar de kinderen niet meer mee spelen en kleren die niet meer passen.” Menigeen loopt met oranje hoofdtooi voorbij. In de gracht trekt een met bloemen versierde boot bekijks. Een goudkleurige kroon op de boot past niet goed onder de brug door. Musicerende kinderen verdienen een extra centje. “Wij sparen voor nieuwe snaren”, meldt een kartonnen bord.


 

12.05 uur - Politie doet arrestatie op de Dam

De studente Joanna is dinsdagmorgen door de Amsterdamse politie van de Dam verwijderd. Lees hier meer.

activist.jpg


 

11.52 uur - Aubade in Nieuw-Lekkerland

nieuwlekkerland.jpg


 

11.50 uur - Ontspannen sfeer in Nieuwe Kerk

RD-verslaggever Wim Hulsman zit inmiddels in Nieuwe Kerk. "De sfeer is ontspannen. De pers heeft een prachtige plek op tribune met direct zicht op podium. Kerk is prachtig aangekleed. Alles blinkt. De bloemen zijn zacht rood en roze."


 

11.39 uur - De stand van zaken

Sinds 10.07 uur dinsdagmorgen heeft Nederland voor het eerst sinds 1898 weer een koning. Op dat moment zette koningin Beatrix haar handtekening onder de Akte van Abdicatie en werd daarmee weer prinses. Aan het hoofd van het Koninklijk Huis staat nu koning Willem–Alexander, bijgestaan door zijn vrouw koningin Máxima. Hun oudste dochter en troonopvolgster prinses Amalia is nu de Prinses van Oranje. Lees hier verder.

balkon2.jpg


 

11.25 uur - SGP op volle sterkte aanwezig in Amsterdam


 

11.18 uur - Nauwelijks klandizie voor antimonarchisten

RD-verslaggever Johannes Visscher is in Amsterdam. Kraampjes van antimonarchisten op het Waterlooplein hebben volgens hem rond 11.00 uur nauwelijks klandizie. Yvonne staat bij een kraam met onder meer T-shirts met de tekst “Weg met onze bovendanen”: ¸Dat woord heb ik bedacht’, zegt ze. ,Iemand die de baas speelt, moet gekozen zijn.’ Dat een koning een ,veredelde receptionist’ is, daar heeft ze geen moeite mee. ,Maar dan wel voor een lager salaris.’ Ze heeft ooit een , vreselijk leuk’ idee gehoord. , Kies elke vier jaar een leuk gezin dat als koningsgezin optreedt.’ Peter Sluiter, lid van het nieuw Republikeins Genootschap, loopt rond met een T-shirt met daarop de tekst “Ik Willem niet”. Hij is voor een republiek. ‘Ik vind dat we een staatshoofd moeten kunnen kiezen en eventueel afzetten als die zich misdraagt.’


 

11.09 uur - De Akte van Abdicatie

abdicatie.jpg


 

11.03 uur - Prinsesjes op het balkon


 

 

10.59 uur - Zijner Majesteits schepen


 

10.54 uur - Heel Nederland ziet troonsafstand


 

10.48 uur - Koningin Beatrix doet afstand van de troon


 

10.46 uur - Staatsieportret

zmde_koning_en_hm_de_koningin-groot.jpg


 

10.35 uur - De balkonscene; "Even wuiven misschien?"

balkonscene2.JPG

balkonscene3.JPG

balkonscene4.jpg


 

10.08 uur - Beatrix tekent

abdicatie4.jpg

abdicatie3.jpgabdicatie5.jpg

Lees hier meer.


 

10.06 uur - Willem Alexander koning, Beatrix prinses

Met de ondertekening van de acte van abdicatie is Willem Alexander officieel koning, Beatrix is prinses.

abdicatie2.JPG


 

10.05 uur - De koningin is klaar om te tekenen

abdicatie1.JPG


 

 

9.50 uur - Abdicatie om 10 uur

Na 10.00 uur tekent koningin Beatrix de acte van abdicatie.

Dit is het programma van vandaag:

10.00 - 10.30 Abdicatie
10.30 - 11.00 Balkonscène
11.00 - 13.30 Kinderbal Museumplein
13.30 - 15.30 Inhuldiging in Nieuwe Kerk
15.30 - 18.00 Tribute to the Queens Museumplein
17.30 - 19,45 Meezingconcert in Ahoy
19.30 - 21.15 Koningsvaart
21.30 - 23.00 Koningsbal Museumplein

 


 

9.41 uur - Vlaggen met de W van wimpel


 

9.38 uur - De start van de dag is rustig

Koninginnedag 2013 is rustig begonnen. De toeloop naar de Dam in Amsterdam was dinsdagmorgen veel minder groot dan verwacht. Lees hier meer en bekijk de video.


 

 

9.20 uur - De Dam stroomt vol

Volgens de Nederlandse Spoorwegen begint „het op gang te komen” in Amsterdam. Via het spoor komen steeds meer mensen richting Amsterdam. Dat het publiek laat komt en het daardoor nog relatief rustig is, kan een woordvoerster van de NS niet bevestigen: „Ik zie geen afwijkend beeld in vergelijking met andere jaren.” Zij zegt dat de dienstregeling goed van start is gekomen en de sfeer in Amsterdam goed is.

drukopdam.jpg


 

9.17 uur - Katwijk is er klaar voor

katwijk.jpg


 

9.06 uur - Saluutschoten ter ere van de koningin

Marineschip Hr.Ms. Evertsen vuurt dinsdagochtend vanaf 09.00 uur op het IJ 101 saluutschoten af. Die zijn ter ere van koningin Beatrix. Het fregat meert na de saluutschoten aan bij het Java-eiland. Daar krijgt het schip een nieuwe naam: Zijner Majesteits Evertsen. De bemanning zal tijdens de koningsvaart dinsdagavond ceremonieel aangetreden staan op het schip en het koninklijk paar als zij voorbijvaren begroeten met een driewerf ‘Hoezee’. Ook zal Zr.Ms. Evertsen na afloop van de koningsvaart fungeren als aangever voor alle deelnemende schepen bij het 3 keer blazen van de hoorns.


 

8.02 uur - Prinses Mabel wenst Amsterdam goedemorgen

 


 8.00 uur - Felicitaties SGPjongeren

De jongerenorganisatie van de SGP feliciteert het koningspaar en bedankt koningin Beatrix.


 

7.55 uur - Militairen maken zich op voor ceremoniële dag

militairen.jpg

militairen1.jpg militairen2.jpg


 

7.17 uur - Koningin Beatrix doet na 33 jaar afstand van troon

Koningin Beatrix doet dinsdagmorgen na 33 jaar afstand van de troon. In de Vroedschapskamer van het Koninklijk Paleis, ook wel de Mozeszaal genoemd, tekent Beatrix na een korte toespraak de Akte van Abdicatie. Zodra zij haar handtekening heeft gezet, is prins Willem–Alexander meteen koning en prinses Amalia troonopvolgster.

beatrix.jpg


 

7.06 uur - Pieter van Vollenhoven wordt 74 jaar

Pieter van Vollenhoven viert dinsdag zijn 74e verjaardag. Het is voor het laatst dat zijn verjaardag samenvalt met Koninginnedag, oorspronkelijk de geboortedag van zijn schoonmoeder koningin Juliana. Met het aantreden van koning Willem-Alexander wordt de nationale feestdag verplaatst naar diens verjaardag 27 april. Pieter van Vollenhoven en zijn echtgenote prinses Margriet blijven ook na het aftreden van koningin Beatrix lid van het Koninklijk Huis. Ze zullen ook hun werkzaamheden voortzetten, zo bevestigde Willem-Alexander vorige week in een gesprek met de pers. Zo zijn beiden op 4 mei aanwezig bij de Dodenherdenking op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen.

pieter.jpg


 

6.46 uur - Vrij zonnig, paar wolken en droog

Goed nieuws voor mensen die de dag van de troonswisseling buiten doorbrengen. Dinsdag begint zonnig, met hier en daar wat sluierbewolking. Later in de ochtend komen er wat stapelwolken, maar het blijft droog.
Volgens het KNMI wordt het tussen de 11 en 16 graden. WeerOnline.nl spreekt van een frisse Koninginnedag met een oranjezonnetje.


 

6.30 uur - Amsterdam CS ontwaakt

Amsterdam Centraal Station komt dinsdagochtend rond zes uur langzaam tot leven. In de centrale hal zitten overal groepjes koninginnenachtvierders te wachten tot ze naar huis kunnen. De horeca op het station doet vroeg in de ochtend al goede zaken. Bij de snackbar en de Hema staan de klanten al in de rij en ook koffiezaak Starbucks zit vol.
amsterdamcs.jpg 

6.28 uur -   „Willem-Alexander warmere koning dan Beatrix”

Nederlanders verwachten dat Willem-Alexander het land zal regeren zoals koningin Juliana dat deed: met zachte hand. Dat blijkt uit een enquête van EenVandaag met medewerking van het Algemeen Dagblad. Deelnemers vulden dezelfde vragen in als tijdens eenzelfde onderzoek bij de vorige troonswisseling in 1980.
De ondervraagden van destijds waren een stuk minder positief over de troonopvolger dan de invullers van de huidige vragenlijst. In 1980 verwachtte de helft van de geënquêteerden dat de kersverse koningin Beatrix zich minder hartelijk zou gaan gedragen dan haar moeder. Tegenwoordig verwacht Nederland dat Willem-Alexander net zo warm (54 procent) of zelfs warmer (28 procent) zal zijn dan zijn voorgangster. In 1982 dacht 42 procent van de ondervraagden dat er meer afstand tussen Beatrix en het volk zou komen. Nu verwacht eenzelfde percentage juist dat de nieuwe koning meer verbinding zal zoeken met de mensen.

wa.jpg


 

6.24 uur - Ondernemers hopen op actievere koning

Nederlandse ondernemers denken dat Willem-Alexander zich actiever gaat inzetten voor de zakelijke belangen van Nederland dan zijn moeder, zo blijkt uit onderzoek van TNS Nipo voor Het Financieele Dagblad.
Twee op de drie ondervraagde zelfstandigen denkt dat Willem-Alexander zich meer zal profileren als ambassadeur van het bedrijfsleven. Toch vindt slechts 11% van de ondernemers dat het Koninklijk Huis op dit moment persoonlijk meerwaarde voor hen heeft. ’‘Dat betekent dat er nog veel meer valt te halen uit handelsmissies. Willem-Alexander zou zich hier in zijn functie erg op moeten toeleggen’‘, zegt onderzoeker Tim de Beer van TNS Nipo.


 

6.21 uur - Kranten kleuren bescheiden oranje

Van de landelijke kranten ziet de voorpagina van de Telegraaf dinsdag, op de dag van de inhuldiging, er het meest ‘koninklijk’ uit: de krant ruimde de hele voorpagina in voor een foto van koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima. De foto is maandagavond voor aanvang van het afscheidsdiner in het Rijksmuseum genomen. De foto komt ook terug in de Volkskrant. Verder noemt de krant 7 redenen om ondanks alles wat op de monarchie aan te merken is, dinsdag feest te vieren. ‘Kierewiet, maar zo slecht nog niet’ staat erboven. Het AD kiest voor een andere foto, waarop vader Willem-Alexander zijn dochter Amalia, straks Prinses van Oranje, iets in het oor fluistert. ’‘Dit is een onderonsje zoals alleen een koning met zijn kroonprinses kan delen’’, schrijft de krant erbij.  Dagblad Trouw laat de foto’s links liggen en kiest in de hele krant voor illustraties van wat er dinsdag allemaal staat te gebeuren. Het Financieele Dagblad houdt het oranje tintje nog bescheidener en heeft voor de gelegenheid alleen het gebruikelijke lichtblauw als accent ingeruild voor oranje.


 

6.19 uur - Opvolging koning nog niet geregeld

Mocht Willem-Alexander iets overkomen, dan heeft Nederland niemand die hem gelijk kan opvolgen, schrijft de Volkskrant. Prinses Amalia is eerste in lijn der troonopvolging, maar krijgt pas koninklijk gezag op haar 18e verjaardag. Tot die tijd moet een regent haar taken waarnemen, maar die is nog niet aangesteld. Een regent wordt gekozen in een ‘verenigde vergadering’ van de Eerste en Tweede Kamer. Die heeft echter nog niet plaatsgevonden. Waarschijnlijk gebeurt dat later dit jaar. Aanstaand koningin Máxima is de meest voor de hand liggende kandidaat voor het regentschap. Maar ook prins Constantijn is een optie. Naast de zogeheten Regentschapswet moeten de Kamers ook de Wet voogdij minderjarige koning behandelen. Die moet het ouderlijk gezag en toezicht daarop van een eventuele minderjarige koning(in) bepalen.

amalia.jpg


 

6.10 uur - Voorlopig laatste Koninginnedag

Het koninkrijk der Nederlanden viert dinsdag voorlopig voor het laatst Koninginnedag. Vanaf 2014 wordt Koningsdag gevierd. Volgend jaar kleurt Nederland op zaterdag 26 april oranje. De koninklijke familie bezoekt dan de Noord-Hollandse gemeenten Amstelveen en De Rijp. Vanaf 2015 wordt Koningsdag gewoon gevierd op 27 april, de verjaardag van Willem-Alexander. De datum 30 april, ooit de dag van het defilé op Paleis Soestdijjk en de verjaardag van koningin Juliana, gaat daarmee de geschiedenisboeken in.
De datum mag dan veranderen, Willem-Alexander is van plan vast te houden aan het karakter van de feestdag. Koningin Beatrix transformeerde Koninginnedag tot een nationale feestdag waarbij ze met haar familie het land introk.


 

6.03 uur - Eerste Oranjefans nemen hun plaatsen in

Al tientallen mensen zitten dinsdagmorgen vroeg op de Dam in Amsterdam te wachten op de balkonscène om 10.30 uur. Op stoeltjes en kleedjes brengen de volledig in oranje uitgedoste fans de uren door, terwijl om hen heen de veegwagens nog snel de troep van de Koninginnenacht opvegen. Met een hogedrukspuit maken ze het plein tiptop voor de troonswisseling. Het laatste uitgaanspubliek verlaat intussen de stad. Op het station in Amsterdam is het vooral gezellig door vertrekkende mensen. Er zijn geen grote problemen.
Als om 5.40 uur plots een lichtje gaat branden achter een van de ramen van het Koninklijk Paleis, stijgt een luid gejuich op vanaf de Dam. "Ze zijn wakker!’’, klinkt het.

 


 

Dinsdag 30 april, 0.52 uur - Koninginnenacht in grote steden rustig

Een ontplofte gasfles in Utrecht, 42 aanhoudingen in Amsterdam en de Grote Markt in Den Haag afgesloten wegens drukte: dat vat Koninginnenacht 2013 zo’n beetje samen. In de twee andere grote steden liet de politie weten hetzelfde beeld te zien: veel mensen, maar vooral gezellig druk. De aanhoudingen in Amsterdam betroffen volgens een woordvoerder lichte vergrijpen, zoals dronkenschap, overlast en vernieling.  

22.20 uur - Politici lovend over toespraak

„Prachtig” en „indrukwekkend”. Dat zijn woorden die leden van de Tweede Kamer veelvuldig gebruiken op Twitter om de afscheidsrede van koningin Beatrix maandag te omschrijven. Lees hier een bloemlezing.

 


 

22.04 uur - In vogelvlucht: 33 jaar koningin

 


 

 

21.15 uur - Beatrix dineert in Rijksmuseum

Het diner ter gelegenheid van het aftreden van de koningin en de inhuldiging van Willem-Alexander wordt gehouden in de Eregalerij van het 2 weken geleden door de koningin heropende Rijksmuseum. Lees hier meer. Foto's ANP

dinertafel.jpg

dinertafel2.jpgdinertafel3.jpg


 

20.30 uur - Beatrix spreekt het volk toe

Koningin Beatrix spreekt het Nederlandse volk toe. Lees hier de tekst van de toespraak.

Beatrix bedankt Nederlanders

 

Beatrix: Willem-Alexander is goed voorbereid

 

"De keus voor Claus is de beste geweest"

 

De complete toespraak van Beatrix

 

Lees hier meer over de toespraak van de koningin.


 

19.55 uur - Gasten diner zijn binnen

De gasten voor het diner zijn binnen. Om 20.00 uur begint het. Om 20.30 uur spreekt de koningin het volk toe. Die opname is vooraf opgenomen. Zouden ze aan het banket meekijken? Op deze pagina is de toespraak live te volgen.

dinerloper.jpg

 


 

19.02 uur - Weigerpolitici nopen tot tekstwijziging kerk

De Kamerleden die wel bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander zijn, maar geen eed of gelofte willen afleggen, noopten voorzitter van de Eerste Kamer Fred de Graaf deze dagen nog tot een kleine aanpassing in de tekst die hij dinsdag in de Nieuwe Kerk zal uitspreken. Lees hier meer.


 

18.55 uur - Amalia alvast op de troon


 

18.45 uur - Koningin en koningspaar komt aan bij Rijksmuseum

Koningin Beatrix arriveert bij het Rijksmuseum waar vanavond een afscheidsdiner wordt gehouden. Ook prins Wilem-Alexander en prinses Máxima komen daar aan. Prinses Mabel loopt aan de arm van prins Constantijn het museum in. Ook premier Rutte en burgemeester Van der Laan zijn aanwezig. Foto ANP

dinerrijks.jpg


 

18.05 uur - Prins Charles is weer van de partij

Prins Charles en Camilla komen aan bij het Amstel Hotel. Zij zullen te gast zijn bij de inhuldiging van Willem-Alexander. Charles was ook aanwezig bij de inhuldiging van koningin Beatrix in 1980. Beeld ANP

charles.jpg


 

17.54 uur - Dé foto, toen


 

17.30 uur - RMU bedankt koningin Beatrix

In een brief heeft RMU-voorman Peter Schalk de koningin bedankt voor haar inzet als koningin van alle Nederlanders. In het bijzonder bedankt hij haar voor alle betrokkenheid en warme belangstelling. Uit de brief: “Juist ook als er schokkende gebeurtenissen plaatsvonden, leidde dit op een bijzondere manier tot gevoelens van respect, hoogachting en verbondenheid.”  De RMU bidt haar de zegen toe van de Koning, God van hemel en aarde, voor haar persoonlijk als ook haar gezinsleden.


 

Liveblog t/m 29 april

Lees hier het liveblog t/m 29 april.

VIDEO RD ORANJECONCERT
Uitgelichte foto's  
12345678910

Slideshows

 

Voorbereiden

 

Graphics

 

Balkonscene

 

Interview

 

Dam is klaar

 

Nieuwe kerk

 

Koningsvaart

 

Spelen

 

Abdicatie