Europese christelijke partij schrapt AfD’er Von Storch

De Europese christelijke partij ECPM heeft de Duitse AfD'er Von Storch uit de partij gezet. beeld EPA, Harald Tittel EPA, Harald Tittel

AMERSFOORT. Het bestuur van de European Christian Political Movement (ECPM) heeft europarlementslid Beatrix von Storch uit de partij gezet. Dat is donderdagmiddag aan de vijf overblijvende EP-leden meegedeeld.

Von Storch is vicevoorzitter van de Duitse partij Alternative für Deutschland (AfD). Ze zit voor deze partij in het Europees Parlement.

De reden waarom het ECPM-bestuur haar lidmaatschap heeft beëindigd, is de richting die de AfD heeft gekozen in het vluchtelingendebat, aldus een woordvoerster van het bestuur. De partijvoorzitter van de AfD heeft enkele weken geleden gezegd dat Duitsers in noodgevallen op immigranten mogen schieten. Die uitspraak heeft veel weerstand losgemaakt, maar Von Storch heeft zich daar niet voldoende van gedistantieerd, aldus de ECPM.

Een andere reden om zich van Von Storch los te maken waren de recente contacten tussen AfD en de Oostenrijkse rechtsradicale FPÖ. „Als vicevoorzitter is zij medeverantwoordelijk voor een beleid dat volgens ons niet past bij de christelijke waarden die wij in Europa willen uitdragen”, aldus de woordvoerster van de ECPM in een toelichting.

De afgelopen weken heeft het ECPM-bestuur meermalen contact gehad met de Duitse politica, maar dat leidde niet tot een oplossing.

De ECPM is een Europese christelijke partij die zowel partijen als individuele politici als lid heeft. Von Storch was op persoonlijke titel lid. Haar AfD-collega in het Europees Parlement, Marcus Pretzell, behoort niet tot het verband van de ECPM. Samen zitten ze in de fractie van de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR). CU-SGP-vertegenwoordiger Van Dalen heeft in die fractie een procedure ingezet om beide AfD’ers daar uit te zetten. Ze zullen waarschijnlijk als onafhankelijke leden verder moeten.

Volgens de partijwoordvoerster kent de ECPM geen mogelijkheid van een beroepsprocedure die Von Storch zou kunnen gebruiken.

Het besluit werd maandagavond al genomen tijdens een vergadering in Brussel. Het bestuur had de Duitse politica dinsdag willen informeren, maar door de aanslagen in de Belgische hoofdstad lukte dat niet. Zodoende is zij pas donderdag geïnformeerd over het besluit. Op de openingspagina van haar website staat nog steeds een foto waarop ze samen met CU-SGP’er Van Dalen op bezoek is bij de Britse premier Cameron.

De AfD kwam in 2013 op met een eurokritisch programma, dat ook aansloot bij de eurosceptische koers van de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR), waartoe ook de CU-SGP-vertegenwoordigers behoren. De AfD ontwikkelde zich in de afgelopen twee jaar echter steeds meer in een rechtsradicale partij, die aanschurkt tegen de Duitse Pegida-beweging. Bij de verkiezingen in drie Duitse deelstaten boekte deze partij forse resultaten.

Het Duitse weekblad Der Spiegel meldde deze week dat Von Storch ook uit de programcommissie van haar partij is gezet.

Von Storch zelf is de hele week al onbereikbaar voor commentaar over haar relatie met de ECPM.

De overblijvende ECPM-leden zijn de Nederlanders Van Dalen en Belder (CU-SGP), de Slowaak Branislav Skripek, Arne Gericke van de Duitse Familien-Partei, en de Pool Marek Jurek.