Estafette van vrijwilligers schenkt koffie voor eenzame ouderen

„Iedereen verdient liefdevolle aandacht. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij”, zegt Jaimy Aida. beeld Goed doen voor een ander

Ze ziet geregeld een glimlach verschijnen op het gezicht van ouderen, als vrijwilligers koffie inschenken en een praatje met hen maken. Jaimy Aida (38) uit Den Haag wil de eenzaamheid van bewoners van verzorgingshuizen draaglijker maken. Ze is vrijwilliger bij stichting Goed doen voor een ander. Deze is op zoek naar 3250 personen die vier uur van hun tijd willen besteden aan koffiedrinken met eenzame ouderen in de buurt.

Het idee ontstond, vertelt Aida, in 2014. „Edward Molkenboer, oprichter en voorzitter van de stichting, ging koffie schenken bij een verzorgingshuis in zijn woonplaats Haarlem. Toen hij erover ging bloggen, leverde dat veel reacties op. Eenzaamheid speelt overal. Iedereen weet dat, maar er rust toch een taboe op. Er bleek landelijk behoefte te zijn aan mensen die eenzame ouderen willen opzoeken.”

ANP-23125346Meer dan miljoen mensen ernstig eenzaam

Het initiatief groeide uit tot de vorig jaar opgerichte stichting Goed doen voor een ander. Vrijwilligers kunnen zich via de website aanmelden om twee keer twee uur koffie te schenken bij een verzorgingshuis in hun woonplaats. De tweede keer nemen ze een ander mee, die de daaropvolgende keer ook weer samen met iemand anders komt. Zo ontstaat er een estafette van koffieschenkers.

Aida meldde zich als vrijwilliger aan en schonk koffie in de huiskamer van een verzorgingshuis in Leidschendam. „Mensen zitten echt te wachten tot er iemand komt om koffie te schenken en een praatje te maken. Je ziet hen genieten als er even iemand naar hen luistert. Er zijn ouderen bij die nooit bezoek krijgen.”

Veel verzorgingshuizen staan open voor deelname aan de zogeheten Koffieschenk Buurtprojecten, zegt Aida. „Er zijn nooit genoeg vrijwilligers.” Ze erkent dat de koffieschenkers geen band met de ouderen opbouwen als ze slechts twee keer op bezoek komen. „Het is een manier om mensen met dit werk te laten kennismaken. Als je vrijwilligers vraagt voor een lange periode, schrikt dat vaak af. Maar veel mensen kunnen en willen wel vier uur van hun tijd doneren. We hopen dat ze daardoor zo enthousiast worden, dat ze na die twee keer nog eens terugkomen.”

Aida werkt mee aan een boek waarvoor vijftig vrijwilligers elk een oudere bij wie ze op de koffie zijn geweest, interviewden. Ze sprak hiervoor zelf een 70-plusser tijdens het koffiedrinken. „De verhalen worden gebundeld, met mooie foto’s erbij. Het boek ”Wat ik van u kan leren” moet in december verschijnen. De opbrengst van de verkoop is voor de stichting.”

Wat Aida motiveert om zich voor eenzame senioren in te zetten? „Ik ben al van jongs af aan begaan met ouderen. Als tiener hielp ik in het weekend bij de borrelronde in een verpleeghuis waar mijn moeder werkte. Iedereen verdient liefdevolle aandacht. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij.”

>>goeddoenvooreenander.nl