Emeritus predikant zegt lidmaatschap PKN op om islamstandpunt

De Koran. beeld Universiteitsbibliotheek Utrecht

Ds. C. H. W. van den Berg, emeritus predikant binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), heeft dinsdag besloten zijn lidmaatschap van de Protestantse Kerk op te zeggen.

De 71-jarige predikant kondigt zijn besluit aan op de website The Post Online. Hij geeft daarbij aan het „al langer en in toenemende mate” oneens te zijn met de standpunten van het kerkverband. „De druppel die de emmer deed overlopen kwam door de kerkelijke leider scriba De Reuver, die zaterdag in Trouw stelde dat „de islam een godsdienst van vrede is”.”

Ds. Van den Berg, die lange tijd gereformeerd predikant was in het Amsterdamse stadsdeel Watergraafsmeer, stelt zich als theoloog en historicus te hebben verdiept in de islam. „De Koran heb ik twee keer gelezen. Ook de hadith en de geschiedenis van de islam tot op heden heb ik bestudeerd. In mijn ogen is de islam een achterlijke, gewelddadige religie gericht op dominantie door mannen over vrouwen en over heel de wereld.”

De emeritus werd in september 1983 bevestigd als predikant in de Gereformeerde Kerken in Nederland en dienden de kerken te Lexmond en Ameide (1983), Diemen-Watergraaf-Bijlmer (1988) en Watergraafsmeer (1992). Hij ging in 2010 met emeritaat. Ds. Van den Berg was tevens als kerkhistoricus verbonden aan de theologische faculteit van de Vrije Universiteit.

---

Lees ook:

Uitleg: ophef over islamvisie PKN (Reformatorisch Dagblad, 02-01-2017)

Nieuwkoopse predikant Henk-Jan Prosman wil PVV’ers doorgronden (Reformatorisch Dagblad, 31-12-2016)