Cultuur & boeken

Cultuur & boeken

Europese prijs voor maatschappelijk betrokken kunstmusea

Er komt een jaarlijkse Europese prijs voor maatschappelijk betrokken kunstmusea. De ”Art Museum Award” is een initiatief van de European Museum Academy, een stichting zonder winstoogmerk.

Binnenland

Kiezen tussen erg en erger

De Bevrijding van het Koninkrijk der Nederlanden duurde bijna een jaar. Nu ligt er een mooi boek.

Cultuur & boeken

Groningse tandarts bezoekt álle 61 Waddeneilanden

Afgelopen twee decennia bezocht Evert Jan Prins (65) álle eilanden in de Waddenzee. Toen het idee werd geboren, op het Duitse eiland Norderney, wist hij zelf nog niet hoeveel het er zouden zijn. Zijn reisverhalen bundelde de tandarts uit Groningen in het koffietafelboek ”61 eilanden in de Waddenzee. Een ontdekkingsreis”.

Cultuur & boeken

Pauline Terreehorst: op zoek naar het verhaal achter oude jurken en ansichtkaarten

Jaren geleden kocht Pauline Terreehorst een oude koffer. De inhoud ervan –japonnen, kant, ansichtkaarten– leidde haar naar kasteel Finstergrün, in de bergen ten zuiden van Salzburg. Daar ontdekte ze het levensverhaal van gravin Margarethe Szapáry, geboren Henckel von Donnersmarck (1871-1943).

Cultuur & boeken

De geschiedenis van het verdwenen familiebedrijf Nooitgedagt

Het boek ”Nooitgedagt. Icoon van de Friese maakindustrie 1865-2003” geeft een goede inkijk in de zakelijke en sociale kant van het voormalige familiebedrijf Nooitgedagt.

Cultuur & boeken

Jeugdboek: Het leven van ds. M. Heikoop

In het jeugdboek ”Mijn Verlosser leeft” beschrijft Mieke van Steenis-van den Dikkenberg het leven van ds. M. Heikoop.

Cultuur & boeken

Levensverhaal van „martelaar” ds. Paul Schneider

„Luister, kinderen. Deze naam mogen jullie niet vergeten: Paul Schneider is onze eerste martelaar.”

Cultuur & boeken

Straatkunst: het is maar hoe je het bekijkt

Het ziet er best gevaarlijk uit. Een dame op hakken loopt voorzichtig over een dunne balk. Ze moet ook nog een appel zien te ontwijken. Onder haar is het plaveisel weggeslagen en lonkt een diep gat vol water. Straatkunst wil mensen nog wel eens op het verkeerde been zetten.

Cultuur & boeken

Column (prof. dr. H. J. Selderhuis:) Weg met de banvloek

Deze week klonk de oproep van een Duitse oecumenische werkgroep de banvloek die in 1521 over Luther werd uitgesproken op te heffen. Even los van het feit dat dit volgens katholiek kerkrecht helemaal niet mogelijk is, is een dergelijke oproep al vaker gedaan.

Kerk & religie

Orthodoxe bezinning op Schriftgezag

Het onderhavige boek is deel 2B van de ”Semper Reformanda-reeks”, waarin deskundigen uit de Gereformeerde Gemeenten theologische bezinning bieden op aangelegen thema’s. Een prachtig en belangrijk initiatief.

Cultuur & boeken

Stichting CPNB neemt lezerscommunity Hebban.nl over

Stichting CPNB neemt lezerscommunity Hebban.nl over. Een jaar intensief samenwerken is zo goed bevallen dat beide partijen de overname als de beste volgende stap zien in de groei en ontwikkeling van het lezersplatform.

Advertorials

advertorial
advertorial