Schrijfster Nel van der Zee (95) overleden

Schrijfster Nel van der Zee is vrijdag 16 september in haar appartement in Den Haag overleden. Ze werd 95 jaar.

Dat heeft uitgever Zomer & Keuning vandaag (vrijdagmiddag) bekendgemaakt.

Pieternella Cornelia Kamp-van der Zee werd op 7 maart 1921 geboren in Brussel. Ze had naast haar schrijverschap altijd een baan. Haar werk als verpleegster was een grote inspiratiebron voor tal van haar meisjesboeken. Later werd ze in het bedrijf van haar eerste man één van de eerste intercedenten van Nederland.

Nel van der Zee bleef tot op hoge leeftijd bleef ze schrijven. In januari van dit jaar verscheen haar laatste roman ”Vroeger is voorbij” bij uitgeverij Zomer & Keuning in Utrecht. Ze verkocht in totaal bijna anderhalf miljoen boeken.

De schrijfster publiceerde meer dan 200 titels, maar schreef slechts 50 romans. Veel van haar romans beleefden talloze herdrukken in omnibussen, pocket- en speciale edities.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw brak zij door bij uitgeverij Westfriesland in Hoorn. Haar eersteling ”De promotie van Jet Didam” verscheen in 1951. Ze werd al snel bekend als succesvol auteur van ”moderne meisjesromans”.

In de jaren zestig werd ze heel populair toen haar boeken werden herdrukt in de pocketreeks Witte Raven. Ze stak met haar verkochte aantallen –tienduizenden verkopen per titel– ‘schrijverskoninginnen’ als Leni Saris en Netty Koen-Conrad naar de kroon.

Na de jaren zestig veranderde haar toon en publiceerde ze niet langer meisjesboeken, maar ook familieromans en streekromans.

Bij uitgeverij Kluitman in Alkmaar verscheen in de jaren zeventig haar laatste meisjesroman; de streekromans bleven bij Westfriesland en met de familieromans stapte ze over naar uitgeverij Kok in Kampen (1986) om sindsdien te publiceren in de VCL-boekenreeks (nu Romanserie van uitgeverij Zomer & Keuning).

Opmerkelijk in haar boeken was altijd de zelfstandigheid van de vrouwelijke hoofdpersonen. Het waren geen meisjes die na hun verloving gingen trouwen en stopten met werken, maar steevast vrouwen die naast hun gezin bleven werken in een eigen bedrijf of bij een werkgever.

Nel van der Zee had geen kinderen en overleefde twee echtgenoten. Vrijdagmiddag is in besloten kring in Den Haag afscheid genomen van de schrijfster.