Romantiek in 19e-eeuws Texas

Karen Witemeyer schrijft de ene dikke roman na de andere, staat in Amerika op bestsellerslijsten en ontvangt belangrijke prijzen. Vraag ik aan een fervent lezer in Nederland om haar mening over deze romans, dan luidt het antwoord: „Het zijn gewoon heerlijke boeken, want ze gaan nergens over.”

De nieuwste roman van Witemeyer heet ”Strootjesbruid” en speelt zich af in 1882, in Texas. Vier broers wonen op een afgelegen boerderij, en één vrouw waagt het hun terrein te betreden. Ze is haar leven niet zeker, behalve wanneer ze met een van de broers zal trouwen.

De vier broers hebben vroeger aan hun vader beloofd om nooit het landgoed te verlaten, maar is dat nu nog haalbaar? Of functioneert hun overlevingsstrategie van vroeger nu als een gevangenis, zonder vrienden, met alleen maar vijanden die op hun land azen? De komst van de knappe Meredith zet het mannenhuishouden behoorlijk op zijn kop. Maar is zij in staat om als strootjesbruid het hart van haar echtgenoot in te winnen?

Voor wie zonder veel inspanning al lezend een avond op de bank wil doorbrengen, is dit boek erg geschikt. Het verhaal loopt over van zoete romantiek, de ontknoping is voorspelbaar, de hoofdpersonen zijn stereotiep. Witemeyer heeft het boerenleven in de negentiende eeuw op een aardige manier neergezet. Haar insteek is Bijbels, maar de uitwerking van het motto ”Draagt elkaars lasten, en vervul zo de wet van Christus”, de tekst waar het boek mee begint, is heel oppervlakkig. Een Amerikaanse roman ten voeten uit, voor de liefhebbers.


Boekgegevens

”Strootjesbruid”, Karen Witemeyer; uitg. Grace Publishing House, Veenendaal, 2013; ISBN 978 90 776 6966 2; 414 blz.; 
€ 19,95.