Op reis in de negende eeuw

De 15-jarige Alya leeft in 842 in het ruige Portugal. Ze wordt door de emir op reis gestuurd als afgezant naar Navarra, waar de christelijke vorstendommen liggen. Alya heeft een enorm rijke talenkennis, waardoor ze erg waardevol is. Maar gaat ze Navarra ooit bereiken?

Tot twee keer toe wordt haar gezelschap overvallen en wordt iedereen om haar heen gedood. Wanneer ze de Viking Haram redt, begint er een nieuw avontuur. De vraag of ze haar vader nog levend zal ontmoeten, blijft vooralsnog onbeantwoord, maar zal ongetwijfeld in deel 2 van dit tweeluik een bevredigend antwoord krijgen.

De negende eeuw was een tijd waarin er volop gehandeld werd in slaven uit alle windstreken. Naast de grote verschillen tussen rijk en arm bestonden er ook duidelijke grenzen tussen mensen die in Allah geloofden, zoals Alya, in God of in andere goden.

Deze twee aspecten weet de auteur op een boeiende manier door het verhaal te vlechten. Hij neemt de lezer mee in de historische context, met zijn veelheid aan volken, talen en culturele verscheidenheid, wreedheden en slachtpartijen.

Dat Alya steeds alles overleeft en op wonderlijke wijze weet te ontkomen, is een keus die voortkomt uit de vrijheid van de schrijver, maar maakt het verhaal wel een tikkeltje onrealistisch.

De uitgebreide bronnenvermelding achter in het boek laat zien dat er naar deze periode al veel onderzoek gedaan is. Voor wie van historische romans houdt, is dit boek aan te bevelen.

Boekgegevens

”Alya”, Hay van den Munckhof; uitg. Mozaïek, Utrecht, 2018; ISBN 978 90 239 5359 3; 240 blz.; € 16,99.