Mirjam van der Vegt helpt gezinsleden naar elkaar te luisteren

beeld Shutterstock
2

Samen optrekken met je kinderen en van hen leren rondom Gods Woord: dat is de insteek van het recent verschenen boek ”Lucht in je gezin” van stiltecoach Mirjam van der Vegt, met als ondertitel ”Het stiltedoeboek voor ouder & kind”.

De schrijfster heeft al verscheidene boeken geschreven over het thema stilte. Maar stilte en stille tijd in een gezin met kinderen zijn twee dingen die behoorlijk kunnen schuren. In haar inleiding vertelt ze eerlijk hoe ze een burn-out kreeg en met andere ogen naar haar kinderen leerde kijken.

Ook in een druk gezin is er rust en stilte te vinden, en vanuit die rust is er de mogelijkheid om samen op te trekken rondom Gods Woord. Op die manier is er van alles te ontdekken over God en Zijn bedoeling met ons leven. „Het is een leugen dat je geen stille tijd kunt hebben, wanneer je kinderen hebt. Alsof God even buiten beeld blijft in een van de spannendste periodes van je leven als jonge ouder. Ik ontdekte zelfs het tegenovergestelde: juist als je kinderen hebt, krijg je overvloed aan tijd met Jezus. Want dit is Zijn belofte: wie een kind ontvangt, ontvangt Mij.”

In dit boek reikt Van der Vegt hiervoor heel praktische handvatten aan. Allereerst verdeelt ze het boek in vier delen: Ontdekken, Ontspannen, Gods kracht beleven en Groeien en delen. Elk deel begint met een inleidende tekst, aangevuld met vragen en opdrachten. De doepagina’s zijn afgedrukt op een gekleurde pagina, en in gekleurde kaders staan eveneens afgebakende opdrachten, bijvoorbeeld over bidden.

Daarnaast bevatten de delen bijzondere tekenopdrachten van tekentherapeute Marie-Jeanne Wijnbeek-Simons. Zo ga je bijvoorbeeld samen een prachtige diamant tekenen. „Het doel van deze tekening is dat we ons met elkaar verbonden voelen. We zegenen elkaar en geven het goede aan elkaar door. Samen maken we een diamant, want het contact met elkaar is meer waard dan een edelsteen”, zo staat er boven de opdracht.

Het samenzijn staat centraal. Door de vragen kom je steeds meer over de ander te weten. „Wanneer merkte jij iets van Gods grote kracht? Vertel het aan elkaar.” „Houd jij van luisteren naar God? Waarom wel of niet? Waarom is luisteren belangrijk?” De vragen vormen bruggetjes naar Bijbelgedeelten die worden uitgediept. Tekst en opdrachten zijn goed in balans en mooi van vormgeving. Hoewel er ook opdrachten in staan die misschien niet in de gezinscultuur van de lezer passen, zoals het bekijken van de film ”Binnenstebuiten” als illustratie van het bestaan van onze emoties, passen de vragen en creatieve opdrachten verrassend goed bij de denk- en leefwereld van kinderen.

Mirjam van der Vegt laat de lezer omdenken als het gaat over kinderen. Juist kinderen zijn een ster in het zich volledig ontspannen, met overgave iets doen en onbevangen een avontuur aangaan. Van kinderen kunnen wij als ouder ontzettend veel leren. Ze zijn de leiders van de toekomst, schrijft ze. Ze dragen belofte en zegen in zich mee. „Kinderen zijn niet alleen de kerk van vandaag, ze zijn ook de verspreiders van Gods liefde van vandaag. Wanneer je leert kijken met andere ogen en Gods beloften uitpakt, zal je verwonderd raken over de zegeningen die er volgen, ook in je eigen omgeving”, zo vertelt Van der Vegt in haar inleiding.

”Lucht in je gezin” verandert je gezin en je kijk op elkaar op een positieve, verbindende manier. Je leert om in alle verwondering en openheid naar elkaar te luisteren, voor elkaar te bidden en Gods Woord te begrijpen en uit te diepen.

Boekgegevens

Lucht in je gezin, Mirjam van der Vegt; uitg. Boekencentrum, Utrecht, 2018; ISBN 978 90 239 5496 4; 96 blz.; € 22,90.